Amerikai stílusú csodapincészet Villányban

Vágólapra másolva!
A laikus borkedvelő finoman szólva is meglepődik, amikor belép Villányban, a Wunderlich pincészethez tartozó bortrezorba és látványpincészetbe. A hazai kínálathoz szokott ember csak ámul a kaliforniai stílusú elegáns belső kialakításon, a szolgáltatások színvonalán, a borok minőségéről már nem is beszélve.
Vágólapra másolva!

Fájó hiányt igyekszik pótolni a mindenki által csak Lojziként ismert, Wunderlich Alajos nevét viselő pincészet Magyarország borturisztikai fellegvárában, Villányban. Míg ugyanis tőlünk nyugatra - akár már a határtól néhány kilométerre Burgenlandban is - virágzik a borturizmusnak ezen új, a látványos és modern kialakítású bemutatótermekkel, bortrezorokkal és a nagyközönség számára is látogatható látványpincékkel operáló ága, ez Magyarországon még hiánycikknek számít.

Forrás: MTI

Nézze meg galériánkat!

Az ismert hazai pincészetek közül üdítő kivételként a Wunderlich alakított ki ilyen modern látogatói központot, amely már önmagában is kuriózum és növeli a borturizmusból származó forgalmat.

A Wunderlich-pincészet nem volt mindig ilyen csillogó-villogó. A közel 2 milliárd forintos beruházás keretében megvalósuló fejlesztés első részét - a pincészetet - 2004-ben adták át. Ezelőtt Lojzi bácsi saját kis házi-pincészetében állította elő borait, amelyek közül a 92-es kadarka rosé országos aranyérmes lett, s ez hozta meg, a szakmát kifejezetten későn, felnőtt korban kezdő borász számára a hírnevet.

Forrás: MTI

Nézze meg galériánkat!

Az immár négy éve üzemelő pincészet világszínvonalú nemcsak a technológiát, hanem a kialakítást illetően is. Jelenleg évi 250 ezer palack gyártására képes, ezen felül pedig további 450 ezer palack érlelésére is van hely. Ez azt jelenti, hogy a már kész, palackozott borokat fajtától függően néhány hónapig, vagy akár 2-3 évig érlelik egy egységesen 17 C-os palackos érlelőben és csak ezután kerülhetnek piacra.

A látogatók és borkedvelők számára a Wunderlich-birodalom igazi szenzációját a 2006 novemberében a pincészet tőszomszédságában kaliforniai mintára megnyílt bortrezor és látványpince jelenti, ahol a közönség igazán méltó körülmények között ismerkedhet meg a borokkal, készítésük módjával és akár a névadó borásszal is.

Forrás: MTI

Nézze meg galériánkat!

A létesítmény Magyarországon egyedülállónak számít, de méretei és funkciói alapján Európában is a legnagyobbak között van. A bortrezorban közel 80 ezer palack tárolására van lehetőség optimális körülmények között. Itt bárki elhelyezheti kedvenc palackjait, aki belép a Wunderlich Bortrezor Kör tagjai közé. A tagság nem olcsó és a vásárolt bor mennyiségéhez köthetően három különböző kategóriára bonthatók a tagok. A vásárolt mennyiség alapján a borkedvelők kreditpontokat gyűjthetnek, amelyeket trezor tagság alapítására használhatnak fel.

A Premium klub tagsághoz évi 180 ezer forint értékben kell borokat vásárolnunk és ezért 95-120 palack tárolására alkalmas trezort kapunk, a Prestige 360 ezer, a Privilege tagságért 600 ezer forintért kell vásárolni, amely összegért 240, illetve 480 palack tárolható a trezorban. A tagság más kedvezményekkel is jár például a pincészet termei és külön szobái ingyenesen használhatók, kedvezményes áron vehetők igénybe az éttermi szolgáltatások, őt a megvásárolt borokat egyedi címkével látják el a vevők kérésére. A bortrezorban különféle rendezvénytermek is megtalálhatók: van itt 10 fős sommelier-terem, 100 fő befogadására képes központi kóstolóterem, vagy még ennél is nagyobb, 200 fős lovagterem.

Forrás: MTI

Nézze meg galériánkat!

Természetesen a Wunderlich-borok helyszíni élvezetéhez nem feltétlenül szükséges százezrekért trezor-tagságot vásárolhatunk, egyszerű turistaként is felkereshetjük a pincészetet. Előre egyeztetett időpontban megtekinthetők a pincészet létesítményei, és végi követhetjük az éret szőlő útját egészen addig, míg finom bor nem válik belőle. A már említett palackos érlelőben a pincészet 3-4 év múlva forgalomba kerülő különleges borait is megismerhetjük és természetesen szakértők segítségével kóstolhatjuk meg az egyes tételeket. A borkóstolás mellett a látványpincészet egy étteremmel is rendelkezik, ahol a borok mellett remek gasztronómiai élményben is része lehet az idelátogatónak.

A Villányi borvidékre leginkább 2-3 napra érdemes elutazni, hogy minél több pincészetet és minél több bort ismerhessen meg a borbarát. Ha viszont csak egyetlen nap áll rendelkezésünkre és csupán egyetlen helyet kell választanunk, nem hibázunk nagyot, ha Lojzi bácsi pincészetét választjuk.