Nyaralókat zártak be a horvát ellenőrök Makarska körzetében

Vágólapra másolva!
Makarska környékén idén nyáron 72 nyaralót zártak be a hatóságok, mert a tulajdonosok feketén szállásoltak el vendégeket. A horvát sajtóorgánumok beszámolója szerint a dalmáciai város környékén ebben az évben 840 ellenőrzést végeztek az állami hatóságok, 20 százalékkal többet, mint az elmúlt évben. Több mint 400 esetben tapasztaltak szabálysértéseket, ebből 212 alkalommal vádemelési javaslattal adták át az ügyet a helyi ügyészségnek.
Vágólapra másolva!

A Poslovni üzleti napilap honlapján található adatok szerint az ellenőrök bezártak 72 nyaralót, a többségét Drvenikben, kevesebbet Baska Voda környékén. Az ellenőrök 139 esetben helyszíni bírságot róttak ki, amelynek során összesen 176 ezer kuna (mintegy hatmillió forint) büntetést szedtek be.

Makarska polgármestere úgy gondolja, hogy csak a dalmát településen több mint ezer olyan ház van, ahol illegálisan nyaraltatnak, és a nyári napokon körülbelül 3500 olyan vendég lehet, akik bejelentkezés nélkül pihennek a tengerparton.

A szigorú fellépés és a kemény bírságok ellenére úgy látják a hatóságok, hogy a szállások feketepiacának nagyobb része még így is feltáratlan. Arra is figyelmeztetnek ugyanakkor, hogy nemcsak a háztulajdonosok büntethetők, hanem azok a turisták is, akik bejelentkezés nélkül nyaralnak és a horvát vagy külföldi háztulajdonosnak zsebbe fizetnek a szállásért.