Luxushajóút Herbie Hancockkal

Vágólapra másolva!
A legdinamikusabban fejlődő turisztikai iparág továbbra is a tengeri luxusutaztatás. A hajóutak iránt 1980 óta évről-évre 8-10 százalékkal nagyobb érdeklődést mutatnak az utazók. Néhány éve már nemcsak jómódú, de az igényes utazóközönségnek is van miért látogatnia a holland Westerdam által működtetett Jazz Cruise Line-t. Az 1800 férőhelyes óceánjárón szinte minden utasra jut egy alkalmazott, a magas kultúráról pedig többek közt olyan jazz óriások gondoskodnak, mint Marcus Miller, Jeff Hamilton, Herbie Hancock, és John Clayton.  Az unalmas revüműsorok, idejétmúlt bűvész show-k és pózoló milliomosok után végre a gondolkodó utazóközönség is élvezheti az úszó városok kényelmét, amelyekre ezen a héten már foglalni is lehet.
Vágólapra másolva!

Korábban csak milliomos nyugdíjasok, és gazdag amerikaiak kiváltsága volt a tengerjárók nyújtotta luxus. Igaz, az érdeklődő és igényes európaiak is kifizették volna a magas jegyárakat, de a legtöbb visszajelzés a silány minőségű szórakoztató műsorok, az unalmas szivarszobák kapcsán érkezett, vagyis összességében leginkább a semmittevés volt jellemző az úszó városok fedélzetén tévelygő turistákra. A golfpálya, a jakuzzi, a könyvtár bevallásuk szerint, mind olyan szolgáltatás, amelyeket a szárazföldön is megtalálnak, ezért szívesebben látnának olyan szórakoztató műsorokat, melyek önmagukban is különlegesek. A nevetséges maszkabálok és idejétmúlt bűvészmutatványok után, most a világ élvonalbeli jazz zenészei lépnek fel a tengerjárók nyitott fedélzeti színpadán, és a gyertyafényes piano bárjaiban. A The Jazz, a Smooth, a Playboy, és a Dave Koz Jazz Cruise Ship különböző jazz formációk repertoárjával szórakoztatja az utasokat, estéről estére.

Forrás: EPA

A forgalomban lévő négy jazzhajó mindegyike kivétel nélkül a karibi szigetvilág felé hajózik. A 7-10 napos körutak programkínálatukban, szolgáltatásaikban hasonlítanak egymáshoz, az útvonaltervezésben azonban vannak eltérések. Az "jazz óceánjárók" Puerto Rico, Grand Cayman, Mexikó, Belize, mellett aprócska korallszirtek és vulkanikus szigetek lábánál is lehorgonyoznak. A turisták tehát nemcsak a fellépő jazz muzsikusok, hanem az útvonal alapján is választhatnak hajóutat.

Az Jazz Cruise ötlete 30 évvel ezelőtt fogalmazódott meg, amikor egy norvég kikötőben horgonyzó tengerjáró Piano Bar-jában ideiglenesen egy jazz formáció lépett föl. Az exkluzív környezet az igényes kikapcsolódás találkozásából 30 évvel később sikeres üzleti vállalkozás lett. A Jazz hajók jelenlegi népszűrsége talán annak is köszönhető, hogy a jegyárak tekintetében nagyobb a szórás, tehát pénztárcánktól függően több kategóriában válthatunk jegyet. Az egészen baráti 1600-ostól a 8000 dolláros jegyárig mindenre van lehetőség. Sőt, számos szolgáltatásnak az úgynevezett "casual", változatát is bevezették, ami szintén nagyban hozzájárul a turisták kényelméhez, mivel itt nem kell szorosan tartaniuk magukat az öltözködési és egyéb szokásokhoz. Ha tehát valaki mellőzné a merev formális, ezüst evőeszközös, kínai porcelántányéros vacsorákat, azoknak a medence mellé tálcán is felszolgálják a fogásokat, amit akár a nyugágyon papucsban is elfogyaszthat.

A hajóutak legnagyobb előnye, hogy egy repülőjegy árából legalább 3-4 ország kikötőjét érinthetjük, illetve ezeken a helyeken el is tölthetünk egy kis időt. A köztes időszakokban, amikor a nyílt vízen halad a hajó a többi luxusszolgáltatással foglalják le az utazókat. Karibi utakra specializálódott tengerjáró hajókat kifogástalanul felszerelték, mindenféle igényt kielégítő kényelmi szolgáltatással. Bárok, színházak szalonok, kártyaszobák, medencék, tárgyalók és könyvtárak váltogatják egymást a hajótestben, de még patyolat és kápolna is a vendégek rendelkezésére áll.

Forrás: EPA

A kabinok mérete különböző. A legegyszerűbbek 9-10 négyzetméteresek, épp csak alvásra szolgálnak, a legnagyobbak azonban a 120 négyzetmétert is elérhetik. Kétféle kabinkategória létezik: a már említett belső kabinoknak nincs ablaka, és a hajótest belsejében helyezkednek el. A külső kabinok mindig a hajótest szélén találhatók, az ablakai pedig lehetnek kicsik, kerek formájú tipikus hajóablakok, normál méretű, amolyan "szobaablakok", illetve egyes magasabb kategóriájú lakosztályoknál a teljes falfelületet beborító üvegtolóajtó, amelyen keresztül non-stop kilátás nyílik a nyílt óceánra. Ezek a kabinok saját terasszal is rendelkeznek.

A vacsorával egybekötött kapitányi gálafogadást rendszerint az első este rendezik, de stílszerűen az utolsó éjszakán is meghívják az utasokat egy pazar búcsúvacsorára.

Sokak tévhite, hogy a hullámzás, illetve a hajó ringatózása rosszullétet idézhet elő. Valójában ezek a több ezer regisztertonnájú hajótestek a tengereken nem hánykolódnak, az utasok közül csak az erre egészen érzékenyek lehetnek - nagyon rövid ideig - tengeribetegek. A hajókon ugyanis stabilizátorok működnek, amelyek a hajótestből amolyan szárnyként kilógva csillapítják a tenger mozgását.

Ha hajójegyet szeretnénk magunknak foglalni valamelyik tengerjáróra, nem árt, ha néhány fogalommal tisztában vagyunk. Ha a foglalásnál a "liner" kifejezéssel találkozunk annak jelentése tulajdonképpen óceánjáró. Ezek a hajók egy adott útvonalon biztosítják az átkelést az óceánokon.

Forrás: EPA

A kompok (ferry) - amelyek méretükben néha elérik a régi idők óceánjáróinak méretét - szintén átkelőhajók, de ez rövidebb útvonalon közlekednek, bár néha beltengerek két pontja között is közlekednek.

Az igazi turistahajó - a cruise ship - pedig egy előre meghatározott útvonalon, adott időponton belül közlekedik és az is előre tudható, hogy mely kikötőkben áll meg. A turistahajóknak két lényeges csoportja létezik: a luxust vitorlás, illetve a hagyományos gépüzemű hatalmas úszó paloták.

A Playboy Jazz Cruise fellépői 2009. január 25. és február 1. között: Marcus Miller, Herbie Hancock, Dianne Reeves, Keb' Mo', Poncho, Sanchez, James Moody, James Carter, Roy Hargrove, Eldar, Roberta Gambarini, Alonzo Bodden, New

Birth Brass Band

A The Jazz Cruise Line idei fellépői 2008. november 9. és november 16. között: Ernie Adams, Pete Barbutti, Greg Fishman, Wycliffe Gordon, Eddie Higgins, Tom Kennedy, Jay Leonhart, Laura MacDonald, Ken Peplowski, Claudio Roditi, Dena DeRose, Judy Roberts, Joe Ascione, Holly Hofman, Mike Wofford, Henry Johnson

Sz.K.