Európa kulturális tava lenne a Balaton

Vágólapra másolva!
Tízmillió forintos támogatást kaphat az a civil kezdeményezés, amely célul tűzte ki, hogy 2010-re, csatlakozva a Pécs Európa Kulturális Fővárosa programhoz, legyen a Balaton Európa kulturális tava - jelentette be Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke Balatonföldváron, a "Balaton - Európa kulturális tava I." konferencia megnyitóján pénteken.
Vágólapra másolva!

Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára a megnyitón kifejtette, hogy ez a nem mindennapi civil kezdeményezés egyfelől fejlődési lehetőség a régió számára, másfelől példaként szolgálhat az egész ország számára. - Megkérdőjelezhetetlenül fontos céljai vannak annak a kulturális alapú regionális fejlesztési koncepciónak, amelyet az AKKU nevű civil szervezet indított el 2005-ben Balatonföldváron különböző pártállású önkormányzatokkal és más egyesületekkel összefogva - hangsúlyozta.

Suchman Tamás elmondta, a gazdasági tárca egyik friss döntésének értelmében kaphat támogatást a BFT azon előterjesztése, amelynek része volt a civil balatoni kulturális program. Mint kifejtette, "ahol nincsen élet és nincsen kultúra, oda nem lehet turizmust szervezni".

"Jelenleg minden feltétel adott a Balaton reneszánszára, arra, hogy megvalósuljanak azok az elképzelések, amelyeket az 1800-as évek végén és az 1900-as évek elején álmodtak meg egy fellendülő balatoni kulturális életről az akkori döntéshozók" - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a célok megvalósításához sok pénz kell még, egyebek közt kőszínház, amfiteátrumok építésére, és a meglévő adottságok feltárására, hiszen "elképesztő" kulturális emlékek és értékek vannak a Balaton környékén még kiaknázatlanul.

Bezeréti Katalin, Balatonföldvár polgármestere arról beszélt, hogy a befektetések mellett az értékteremtő civil élet, vagyis a lelkes emberek azok, akik fel tudják lendíteni az üdülőrégiót.

Horgas Péter, a programgazda AKKU civil szervezet vezetője elmondta, hogy az elmúlt években a Pécs Európa Kulturális Fővárosa program szerves részeként, ahhoz kapcsolódva zajlott a balatoni program előkészítése. A mostani konferencia célja a célok pontosítása, továbbá a támogatás elnyerésének köszönhetően annak eldöntése, kell-e a tervek megvalósításához önálló programiroda.

Az eddig körvonalazódott balatoni program kiemelt céljai közt szerepel egyebek közt, hogy akadálymentesített stéghálózattal lássák el a tavat. "Egy nemzet kultúrájának fontos ismérve, milyen viszonyban áll a fogyatékkal élő állampolgáraival, akik közel egymillióan vannak csak Magyarországon" - fogalmazott Horgas Péter.

A művészeti célok közül példaként említette Horgas, hogy az üdülőövezet háttértelepüléseinek műemléktemplomait szeretnék színvonalas koncertsorozatok helyszínévé tenni.

A rendezvényen résztvevő kulturális és önkormányzati szakemberek előadásokat hallgatnak meg más országokban végrehajtott kulturális fejlesztésekről is.