A világ leglazább szigete

Vágólapra másolva!
A szicíliai fővárosban a közlekedési morál túltesz még a nápolyi csúcsforgalomban megszokott pofátlan tülekedésén is. De mit sem törődnek ezzel az utazók, hiszen rengeteg a látnivaló, de még több a csinos dél olasz nő és a fess talján férfi, a part homokos, a konyha remek, csak élvezni és fényképezni kell.
Vágólapra másolva!

Szicíliába a vagányabb egyéni utazók Nápolyból, vagy Capriról érkeznek hajóval. A hatalmas tengerjárókon pénztárcánktól függően kisebb nagyobb kabinokat is foglalhatunk, amelyekbe emeletes ágy, és akár fürdőszoba is található. Az ötszintes hajókon folyósónként 4 illemhely és 4 tusoló található. Ezek a tömegturizmushoz képest tiszták és jól karbantartottak csakúgy, mint az egész hajó. A kispénzű diákok és a bevállalós turisták a kint a fedélzeten, a bárokban vagy a tévé szobákban töltik az éjszakát.

A turisták hajnalban és kora reggel érkeznek a palermói kikötőbe, ahol szezontól függetlenül a gigantikus óceánjárók és karibi körutakról befutott Cruise Linerek várakoznak. A mozgó szállodák erkélyein köntösös luxusnyaralók bámészkodnak a hajnali órákban.

Forrás: Wikipedia

A palermói kikötőben könnyedén megtalálhatjuk bármelyik autóbérlő cég irodáját, ahol alig 20 perces papírmunka után átvehetjük a szicíliai viszonylatban fehér hollónak számító karc és horpadásmentes autónkat. A szigeten a közlekedés ugyanis enyhén szólva is hektikus. Tapasztalt utazók szerint, szicíliai fővárosban a közlekedési morál túltesz még a nápolyi csúcsforgalomban megszokott pofátlan tülekedésén is. Városi forgalomba csak akkor merészkedjünk, ha végképp szükséges, de ha valaki mindenképpen szeretné megtapasztalni ezt a káoszt, annak rendkívül körültekintőnek és higgadtnak kell lennie. Itt az index helyett jól bevált módszer a dudálás, a kézrázás, és a szentségelés. Gyengébb idegzetűeknek tehát nem javallott sem a robogó, sem pedig a személyautó használata.

Forrás: Wikipedia

Busszal is körbejárhatjuk a szicíliai fővárost. Városnéző buszok szervezői azt ígérik minden alkalommal, hogy az általuk végigjárt "Linea A" illetve "Linea B", vagyis az A és B útvonal a valódi, élő Palermót mutatja be egy kicsit más aspektusból. A buszok minden félórában indulnak a Teatro Politeama elől, és a hét- kilenc megállós, hatvan perces városi kirándulás, mindösszesen 20, (felnőtt) 10, (gyermek) 60, (családi) euróba kerül. A buszjáratok úgynevezett hop-on, hop-off jellegűek, tehát a túrát szabadon értelmezheti mindenki, vagyis akkor száll le-illetve föl, amikor azt jónak érzi.

Palermóban magyar utcanevekkel is találkozhatnak az utazók. A városban több helyütt is az olasz szabadságharcban részt vett egykori 48-as magyar honvédek emlékhelyeivel találkozhatunk, például Klapka Györgyével, vagy sétálgathatunk a Tüköry Lajosról elnevezett sugárúton is és megnézhetjük a Türr Istvánról elnevezett utcácskát.

Palermót, ahol ma közel nyolcszázezren laknak, valaha arabok és normannok alapították. A normannok az 1090-es évekre már egész dél Itáliát meghódították, és az általuk használt normann építészet, illetve azok elemei a mai napig is felfedezhetők az épületeken. Sőt az arab és normann hatás együttese is szembetűnő, mint amilyen például a széles sugárutak és a keskeny sikátorok elegye.

Fotó: Virágvölgyi István [origo]

Érdekes látnivaló a palermói kapucinus katakombák. A földalatti járatokban ma is megtekinthető több tucat mumifikálódott test. A sejtelmes járatokon kellemes hűvösben sétálhatunk végig. A katakombák- amilyenek nemcsak Máltán, Párizsban, Egyiptomban, Kijevben, hanem például Egerben és Pécsett is találhatók- valójában földalatti üregek, ahová a keresztények temetkeztek és az üldözések alkalmával, nemcsak az istentiszteleteket tartották, hanem részben itt is laktak.

A másik, sokkal üdébb színfoltja Palermónak a Piazza Olivello, ami hangulatában a mi Liszt Ferenc terünkhöz hasonlít. A Piazza Olivello a Teatro Massimo közelében található, az óváros barokk negyedében.

A legjobb fagyiért az olaszok a Foro Italico felé mennek. A Porta Felice-n vagyis a vidám kapun átkelve az Ilardóhoz igyekeznek, ahol Palermo legjobb, legkrémesebb, leggyümölcsösebb fagyaltját árulják. Ha végképp nem bírnánk a hőséget, sétáljunk le a Mondellóra, Palermo legnagyobb strandjára, amely a Mount Pellegrino heggyel szemben találhatunk, de könnyedén megközelíthető a 806-os busszal is.

Fotó: Virágvölgyi István [origo]

Szicília tavasszal és kora nyáron a legszebb. Az amúgy termékeny vulkanikus talajon nyár közepére szinte minden felsül, kopár lesz, csak a gazdaságok szőlőültetvényei zöldellnek a kiégett és learatott gabonatáblák között. Az autóutak mentén a sziget belsejében tehát nem találunk üdítő panorámát. A partmenti szakaszokon azonban a legkisebb városok is - mint amilyen a halételeiről híres Porticello vagy Riposto- üde kis foltok.

Kirándulások a környéken

Egész napos kirándulás keretében ellátogathatunk az Etnához is, ahová 2000 méterig autóval is felmehetünk, majd 3300 méterig további alternatívák kínálkoznak, így gyalog vagy dzsippel egészen a kráterig is eljuthatunk.

Fotó: Virágvölgyi István [origo]

Az 1190 négyzetkilométeres területen elterülő Etna 3320 méteres magasságával Európa legnagyobb vulkánja. Az Etna két város, Messina és Catania közelében, a Simeto és az Alcantara folyók között fekszik. Ezt a vidéket Riviera dei Ciclopinak nevezik a helyiek. A vulkán magassága a kitörések idején állandóan változik. A hegy ma például 51 méterrel alacsonyabb annál, mint amennyi 1865-ben volt.

Cefalu és San Mauro Castelverde a fővároshoz közeli falvak, ahol gyakran megfordulnak a turisták, mert mindkét település autentikus módon szervezi az életét, tradicionális receptek szerint készíti ételeit, és az év minden napján ügyel ara, hogy hagyományait ápolja és megismertesse azt az arra fogékony utazókkal. A Tirrén partvidéken Cefalu talán az egyik legszebb település. A helyi katedrálist díszítő mozaikok, a különösen tiszta tengervíz, a La Rocca csúcs, a normann kastély, a híres Hercules templom, és a középkori közösségi mosoda mind lenyűgöző látványosság.

Fotó: Virágvölgyi István [origo]

Szintén érdekes program lehet, Taormina városának híres görög színháza, vagy a környékbéli apró szigetek, mint Lipari felfedezése mondjuk hagyományos tengeri bárkával.

Ha a Blu Turismo vagyis kék turizmus feliratot olvassuk valahol, valójában a tengeri közlekedést jelenti, pontosabban olyan városokhoz tartozó útvonalakat, ahová a legcélszerűbb sétahajóval, tengeri bárkával vagy motorcsónakkal eljutni. Ezek a települések, szigetek: Balestrate, Cefalu, Isola delle femmine, Santa Flavia, Termini Imerese, Terrasini, Trabia, Ustica.

Messina és Catania

Messinából mindenki sietne tovább Palermo felé, mégis érdemes megnézni az Orion és Neptun szökőkutat, vagy inni egy italt Savocaban a Vitelli bárban, amely a Francis Ford Coppola által rendezett Keresztapa című film egyik jelenetének színhelyéül is szolgált.

Forrás: [origo]

Catania legérdekesebb látnivalója az elefántos kút, amelyet az 1693-as pusztító földrengés után visszamaradt lávából faragtak ki. Kihagyhatatlan látványosság még a Dóm épülete és a két római kori fürdő maradványai. Bár Catania a dél olasz virtus és hangulat minden ismérvét magán viseli, káosz, zsúfoltság jellemzi ezt a kisvárost.

A szicíliai közbiztonságot tekintve sok a tévhit. A szervezett bűnözés nem érinti a hétköznapi embereket és a turistákat sem. Amire igazán figyelniük kell, az a zsebtolvajlás. A robogóval történő lopás a leggyakoribb, tehát az utcán nem javasolt kézitáskát hordani, ha ez mégis szükséges, akkor vállon, és a fal felőli oldalon hordjuk a táskákat.