X-akták tours - utazás az ufók nyomában

Vágólapra másolva!
Bár még tömegturizmusról nem lehet beszélni, minden esetre az ufók és egyéb megmagyarázhatatlan jelenségek egyre nagyobb számban vonzzák a turistákat. A rejtély-turizmus természetesen Amerikában virágzik leginkább.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban az 50-es, 60-as években kis túlzással minden éjszakai szokatlan felvillanást földönkívüli űrhajónak véltek, innen pedig már nem volt messze, hogy minden ilyen hely legendává váljon. Az egész őrület 1947. július 2-án kezdődött, amikor az Új-mexikói Roswell közelében egy azonosítatlan repülő tárgy zuhant le. Hat nappal később a helyi légibázis vezetője bejelentette, hogy a lezuhant tárgy egy földön kívüli űrhajó, s a gépben négy idegen testét is megtalálták. Az amerikai légierő másnap sietve cáfolta a bejelentést és azt közölte, hogy csupán egy meteorológiai ballon ért földet.

Forrás: [origo]

Ennyi elég is volt a szenzációhoz, s az eset azóta az összeesküvés-elméletek legismertebbike. Az uralkodó elmélet szerint ráadásul az ufonauták holttestét a közeli titkos 51-es körzet nevű katonai támaszponton őrzik, így az évek során Roswell az ufóhívők Mekkájává vált. A poros kisváros komoly turisztikai bevételre tesz szert a legendából, hiszen minden évben több ezren zarándokolnak el ide. A városban több hotel és étterem is kifejezetten az ufó-turistákra épít, s működik Roswellben egy nemzetközi ufó-múzeum és kutatási központ is, s természetesen megszámlálhatatlan ajándékbolt várja a látogatókat, ahol pólók, emléktárgyak és különféle "bizonyítékok" is kaphatók. A városban minden évben megrendezik a Roswalien Experience nevű fesztivált is.

A szomszédos Nevada államban is van egy ufó-központ. Las Vegastól kétórányira, északra található a szintén nem túlságosan nagy Rachel. A város arról híres, hogy a világon itt figyelték meg a legtöbb ufó-jelenséget, legalábbis a nevadai turisztikai hivatal állítása szerint. A városon áthúzódó 375-ös út - vagy ahogy ismertebb nevén nevezik: a Földönkívüliek országútja - szintén növekvő számú turistát hoz ide, márcsak azért is, mert a népszerű turistacélpontnak számító Las Vegas csak egy ugrásnyira van ide.

A két legismertebb város mellett más amerikai és európai helyszínek is növekvő turistaforgalomnak örülhetnek, amelyek akár az ufókhoz, akár más rejtélyes eseményekhez köthető. Ilyen például a Harmadik típusú találkozások című filmből ismert 304 méter magas sziklatömb, a Wyoming államban lévő Ördög-torony. A film által híressé tett sziklatömböt az amerikai őslakosok is szent helyként tisztelték évszázadokon keresztül. A szikla ma egy nemzeti park része, s a park bejáratánál lévő szálloda tulajdonosa szerint speciális erővel rendelkezik a monolit. Az ufőhívők pedig meggyőződéssel állítják - legalábbis a film 1979-es bemutatója után - , hogy a hely évszázadok óta a földönkívüliek találkozóhelye.

Európának is megvan a maga Roswell-je, mégpedig Angliában, a Rendlesham erdőben, Suffolkban. A szóbeszéd szerint a sötét misztikus erdőben 1980-ban a brit hadsereg képviselői egy idegen űrhajóval randevúztak. A környéken a kérdéses időpontban többen forgó kúp alakú fényes tárgyat láttak a levegőben lebegni. Az eltelt három évtizedben egymást érték a különböző elméletek a titkos találkozóról, amelyről állítólag dokumentumok is készültek. Ezek egy részét a közeljövőben várhatóan feloldják, hogy egyszer és mindenkorra lezárják az ügyet.

Sokan az 1908-as tunguszkai robbanást - amely az elmúlt évszázadok legnagyobb detonációja volt - szintén az ufók számlájára írják, miszerint egy földközelbe került űrhajó robbant volna fel a szibériai Krasznojarszk közelében. A robbanás ezerszer erősebb volt egy atombombáénál, a villanás fényét még napokig lehetett látni Londonban is és detonáció központjától több száz kilométerre sugárirányban kidőltek a fák. Az ufóhívők nagy bánatára egyelőre nem találtak semmilyen járműroncsot a közelben.