Háborúznak az idegenekkel Bodhi mai követői

Vágólapra másolva!
A filmekből is ismert szörfösök az emberek többségében vagány, laza és barátságos figurákként élnek, de próbáljunk csak meg egy ismert szörfparadicsomban a szörfbandák strandjaira lépni, vagy hívatlanul kipróbálni legjobb hullámaikat, s a békének azonnal vége. Könnyen a szörfháború egyik újabb vétlen áldozatává válhatunk.
Vágólapra másolva!

Valami hasonlót élt át az elmúlt hétvégén egy hívatlan fotós, akit a híres színészről, Matthew McConaughey-ről szörfözés közben próbált néhány lesifotót készíteni a tengerparton. Néhány pillanat múlva több tucat helyi szörfös jelent meg körülötte és meglehetősen erőszakos hangon próbálták a strand elhagyására bírni a megrettent fényképészt.

A szóváltás végül tettlegességig fajult és a hullámlovagok jól ellátták a fotós baját. A hétvége során több más fotóst is támadás ért, volt, akit annyira megvertek a szörfösök, hogy vérző fejét orvosoknak kellett ellátnia. Azóta a szörfösök és a fotósok különböző online fórumokon szóban csapnak össze, ki-ki védve a maga álláspontját.

Forrás: Getty Images

A malibui rendőrségen az ABC News-nak azt mondták, hogy ugyan ez az eset most napvilágra került, korántsem új és egyedi jelenségről van szó. A szörfösök közötti csetepaték mindennaposak errefelé. A legjobb helyek, a ritka nagy hullámok már hosszú évek óta a konfliktusok forrásai: a helyiek irtóznak a tömegesen érkező turistáktól, az idegen szörfösöktől és ezeket a vizeket saját területüknek tekintik. A közelmúltban is számtalan eset fordult elő, amikor a helyi szörfösök erőszakosan léptek fel az újonnan érkezőkkel szemben.

Forrás: Getty Images
Malibu

Vannak durvább esetek is. Tavaly tavasszal egy szörföst holtan találtak Kalifornia La Jolla partszakaszánál, s a gyanú szerint a "betolakodót" egy helyi szörfös banda gyilkolta meg. Idén pedig egy hawai szörföst öltek meg egy banda tagjai egy kora reggeli összetűzés során.

A szörfös körökben kétségtelenül meglévő "lokalizmus" ugyanakkor a legtöbb esetben nem párosul erőszakkal, véli Sam George, egy malibui szörfoktató és dokumentumfilmes, aki maga is élt át ijesztő pillanatokat csupán azért, mert a rajta lévő ruha ujja kék színű volt, a partszakaszt "birtokló" szörfbanda tagjai pedig a pirosak voltak.

Forrás: Getty Images
La Jolla

A probléma oka George szerint, hogy kevés az igazán jó, nagy hullámokkal kecsegtető hely, s ezek rendszerint tömve vannak. Az itt élő emberek - akik többségükben itt is nőttek fel - pedig szó szerint sajátjuknak tekintik a partot és a hullámokat, az idegenekben pedig betolakodót látnak.

A legtöbb szörfös ennek ellenére békés, hiszen semmi mást nem akarnak, csupán meglovagolni a legjobb hullámot. Amíg tartjuk magunkat a szörf etiketthez, nagy bajunk nem történhet - véli a szakértő.