Menj tovább Bibionénél!

Vágólapra másolva!
Ha Olaszországi nyaralásra vágyunk, érdemes egy kicsit továbbmenni a "szokványos" Bibione - Lignano- Jesolo célpontokon, hiszen a Marche régió rengeteg egyéb szépséget is tartogat. Marotta, Fano, Assisi, Pesaro, Ancona és Urbino, vagy csupa olyan élményt nyújt, ami az egész család számára kikapcsolódást jelent. Fedezze fel a távolabbi olasz városkákat!
Vágólapra másolva!

Marotta, a csendes pihenőhely

Marotta városa igazi nyaralóhely, ha a környéket szeretnénk felfedezni ideális kiindulópont a település. A kisváros mentén végighúzódnak a homokos, helyenként nagy kavicsos strandok.

A strandok üzemeltetői számtalan programmal várják a vendégeket: van vízi torna, táncoktatás, strandröplabda pálya, ping-pong asztal és csocsó is. A gyermekeknek is számtalan programot szerveznek, és hatalmas játszótér is van a strand mellett. Két ágy és egy napernyő egy napi bérleti díja 12 euró, a strandokra alapvetően ingyenes a belépés, akik igénybe veszik a napozóágyakat azoknak a programokért sem kell külön fizetni.

Forrás: [origo]

A pihenésünket egyedül az egész nap a strandon fel-alá mászkáló "good price-os" árusok zavarhatják meg, akik mindenféle portékáikkal házalnak, kezdve a törölközőtől, az ékszereken át az afrikai tárgyakig. Némelyikük nagyon kitartó, és nehezen érti meg ha, épp nem szeretnénk vásárolni. Az olasz strandokról jól ismert jelszó a CoccoBello (azaz kókusz) itt is gyakran elhangzik: 2 euróért vásárolhatunk jégbehűtött kókuszdarabkákat. Ha nem csak láblógatásra vágyunk, érdemes egy-egy egész napos kirándulást tennünk a környéken, íme, néhány érdekes célpont:

Ancona

Ancona Marche tartomány fővárosa, kikötőváros az Adria partján, a szirakúzai görög gyarmatosítók alapították i.e 387-ben. A város Monte Conero és Monte Guasco hegyvonulatai között terül el.

Forrás: [origo]

Tegyünk egy sétát a belvárosban, és mindenképp nézzük meg a 15. században épült Loggia dei Mercati-t, (kereskedők csarnoka), ami a kevés fennmaradt épületek egyike. A Santa Maria della Piazza templom nem messze található innen, ide is érdemes benéznünk. Szigorúan veszik, hogy a hölgyek ne lépjenek fedetlen vállal, és térd fölé érő szoknyában a templomokba, erre érdemes odafigyelni, és egy kis sállal, kendővel készülni. Ancona egyik legszebb műemléke a kikötő melletti Acro di Traiano, mely Olaszország egyik legjobb állapotban fennmaradt diadalíve. I. sz. 115-ben emelték. Ancona legmagasabb pontján fekszik a San Ciriaco Bazilika, amely ősi görög kereszt alakban épült.

Assisi

Forrás: [origo]

Assisi városába mindenképp érdemes ellátogatni, ez a környék talán legfontosabb látnivalója. A település a Szent Ferenc által alapított rendről vált híressé. A város egy dombtetőn fekszik, gyönyörű olajfákkal övezve, csodálatos kilátással az Adriára. Nézzük meg a Szent Ferenc bazilikát és a város felett tekintélyesen magasodó várat, és érdemes benéznünk egy-két kisebb templomba is. A helyiek vendégszeretete, a kis trattoriák és a szépséges táj garantáltan lenyűgözi az idelátogatókat.

Pesaro

Forrás: [origo]

Pesaro városát Rossini miatt érdemes megemlíteni, ez ugyanis a zeneszerző szülővárosa. Szülőháza ma Emlékmúzeumként működik, és látogatható is. A Rossiniről elnevezett színházban szinte csak operákat játszanak egész évben. A városka antik hangulatot áraszt, s belváros tele van kis kerámiaüzletekkel, kedves kis szuvenír boltokkal és hangulatos teraszokkal.

Gradara

Gradara városa lenyűgöző panorámája miatt méltán vált a régió egyik legkedveltebb kirándulócélpontjává. A város a középkorban épült egy domb tetejére, az akkor épült városfal még ma is megmaradt. Mindenképp nézzük meg a kastélyt,ha erre járunk. A lenyűgöző kilátás miatt ideális hely a családi fotók elkészítésére is.

Frasassi

Aki szereti a barlangászást, annak mindenképp érdemes ellátogatnia Frasassi városába, ahol Olaszország egyik legnagyobb cseppkőbarlangja található. A barlangot 1974-ben nyitották meg a látogatók számára.

Urbino

Forrás: [origo]

Urbino belvárosa az UNESCO Világörökségének részét képezi. Itt született a híres festő, Raffaello Sanzio. A dombra épült város a középkorban épült városfal övezi, lépcsőzetes, meredek macskaköves utcácskák fogadják a turistákat. Érdemes megnéznünk a Palazzo Ducale-t, ami a hercegi palota. Urbinoban sok fiatal él, mivel egyetemi város, a belváros kávézóiban mindig nagy az élet. Itt található a tartomány Nemzetközi Képtára is.

Hogyan jutunk ide?

Autóval Budapestről az M7-es autópályán, majd Ausztrián keresztül a Heiligenkreuz -Fürstenfeld- Klagenfurt-Villach útvonalon, Olaszországba belépve Tarvisio - Udine- Velence-Padova-Bologna-Ravenna-Rimini-Ancona útvonalon. Ha Marottában lakunk, akkor az út teljes hossza körülbelül 1100 kilométer, kényelmesen haladva 11-12 óra alatt megtehető. Az autópályadíjak összesen (az osztrák matricával együtt és az olasz szakaszokon) 36 euróba kerülnek.

Mehetünk Horvátországon keresztül is, mert Zadar városából indul komp Anconába, az út majdnem 6 órás és a kompjegy igen költséges, 120 euró fejenként. Repülővel mehetünk Bologna városába, illetve Bécsből indul fapados járat Riminibe is.

Időjárás

Az Adria partján nyári időjárásra készülhetünk, napközben nem ritka a 40 fokos hőség. Előfordulhatnak nyári záporok, de alapvetően nyaralóidőre számíthatunk. A tenger hőmérséklete kellemes, 24 fok körüli.

Nyitva tartás:

Mint mindenhol Olaszországban ezen a környéken is tartanak sziesztát, délután 1 és 4 óra között gyakorlatilag minden bezár, gyakran még a benzinkutak is. Cserében viszont késő estig, gyakran akár éjfélig is nyitva vannak az üzletek és a cukrászdák, fagyizók.

Gasztronómia:

Amit mindenképp kóstoljunk meg, az természetesen a hamisítatlan olasz pizza, illetve a tészták (pasták). A friss halak, kagylók, rákok és különféle tengeri kütyük sokasága is megtalálható az étlapokon, aki szereti az ilyesmit, semmiképp ne hagyja ki. A helyi sonkákat és sajtokat is érdemes megkóstolni, és rendelni melléjük frissen sült rozmaringos vagy oregánós "fokaccsát", ami egy olíva olajjal megkent üres pizza tészta. A helyi borok is igen kiválóak, és ezen a környéken is isszák aperitifként a narancslikőrt. Egy kétszemélyes vacsora ára előétellel, italokkal együtt 30 és 40 euró között mozog, de ha csak egy pizzát ennénk, azt akár már 6-7 euróból is megúszhatjuk.

SzJ