Nizza: álomnyaralás, semmi fényűzés

Vágólapra másolva!
Nizza és környéke ma már 4000 km túraúttal, 30 hegymászó területtel, 65 különböző mountain bike úttal, 200 barlangász helyszínnel, és mintegy 70 kanyonnal várja a nyaralókat. Így azok is kikapcsolódgatnak, akik egyáltalán nem vágynak a Cote d'Azure fényűző, luxusjachtos, hivalkodó plázsára. A strandok egyébként jól felszereltek, és Handiplage jelzéssel ellátott partszakaszokon a mozgáskorlátozottak is megmártózhatnak az azúrkék tengerben.
Vágólapra másolva!

Francia Riviéra - Cote d'Azur már évszázadokkal ezelőtt is kedvelt üdülőhely volt, de nem csak az úri családok számára, hanem a szerény körülmények között élő művészek és alkotók körében is. Míg a tehetősebbek a vízparton sütkéreztek, a művészek a hegyoldalban, remek kilátás mellett hűsöltek, és közben vászonra vitték a lenyűgöző panorámát. A turisták ma is előszeretettel keresik a félárnyékos hegyoldalakat, a hűvösebb hegyi falvak kis éttermeit, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik a part irányába.

Kirándulások

Nizza közelében, alig hét kilométerre a várostól található Eze, az apró falu. A sziklaszirtek tetején szinte uralja a tengert és az alatta elterülő Nizzát.

Forrás: [origo]
Eze

Gourdon szintén egy magaslati település, ahol még Viktória királyné is megfordult. Franciaország egyik legszebb falva, dacolva a széllel, sziklafalon magasodva nyújt gyönyörű panorámát. Coaraze az olajfák között terül el Nizzától mintegy 25 kilométerre. A napfalunak is becézett településen a turistáknak megengedik, hogy felmásszanak a kápolna falán, hogy fényképeket készítsenek a panorámáról.

Forrás: [origo]
Coaraze

A Nizza környéki falvak felé tulajdonképpen vaktában is elindulhatunk, mert rengeteg látnivalót tartogat a vidék. Ilyen például Saint Agniés Európa legmagasabban fekvő (800 m.) partmenti hegyi falva vagy Saint Paul de Vence és Moungis, melynek szépsége ma napig vonzza és vonzotta a hírességeket.

Fürdőhelyek

A Cote d'Azur 40 kilométer hosszú plázsán mindenki válogathat homokos vagy kavicsos strandok és a kicsi vagy egészen nagy öblök között. A Riviéra keleti szakaszán Menton-tól Antibes-ig az apró kavics az uralkodó (kivéve Cannes-nál). A homokos partok Juan-Les-Pins-tól Théoule Sur Mer-ig húzódnak.

Forrás: [origo]

A fürdőhelyek többsége ingyenes, de létezik 150 privát strand is, sőt néhány fürdőhely (Antibes, Cagnes Sur Mer, Monaco és Saint Laurent du Var) úgynevezett Handiplage minősítéssel bír. Ezeken a strandszakaszokon a mozgáskorlátozottak is élvezhetik a fürdőzést. Segítségükre van egy emelőszerkezet és egy néhány fős személyzet.

Látnivalók

A Cote d'Azur fővárosa, Nizza. Híres napsütéses időjárása és kedvező klímája bearanyozza az Óvárost és a népszerű virágpiacot. A Cours Saleya piac az ország legszebb piaca Nizza óvárosának szívében, ahol hétfő kivételével minden délelőtt, legalább száz kofa kínálja szebbnél szebb gyümölcseit. Az Anges Öböl mentén húzódó sétány (Promenade des Anglais) múzeumait érdemes a délelőtti forróságban felkeresni. A Matiss, a Renoir és a Chagall Múzeumba a belépők 4 és 6 euró között mozognak.

Csodák vasútja- Le Train des Merveilles

Forrás: [origo]

Nizzából indul a csodák vasútja, amely az egyik legkedveltebb turista program. Paillon, Roya és Bévéra falvain át, majd Breil-en keresztül jön a végállomás Tende. Az út során számos kulturális-, és természeti kincset fedezhetünk fel: barokk templomok, turistautak, kanyonok, meseszép vidékek. Májustól szeptemberig minden nap jegyet válthatunk erre a különleges útra. Teljes árú retúrjegy Nizzából Tende-ig 21 euró.

Gasztronómia

Íme a turisták gasztronómiai toplistája, amelyek nem egytálételek, vagy fejedelmi fogások, inkább csak amolyan kóstoló falatok, illetve hozzávalók.

Pissaladiere (pizzához hasonló tésztaféle), aioli (fokhagymás majonéz), les petits farcis (töltött zöldség), le pan bagnat (nagyobb szendvics), la socca, la daube a la niçoise (halétel), la tourte aux blettes, les fruits confits (gyümölcssajt).

A franciák ebéd és vacsora előtt előszeretettel fogyasztanak aperitifet. Egy pohár Pastis (ánizsos ízű) vagy egy kyr royal (pezsgő egy kis sziruppal megbolondítva) kellemes élmény, de akinek nem ízlene, ropogtathat hozzá kis tapenade-val (olívaolajból, fokhagymából és szardellából készült fűszerkrém) megkent kenyérfalatokat.

Mostantól Nizza kártya

A Nizzai Idegenforgalmi Hivatal idén kibocsátott egy új kedvezményes kártyát, a Nice Riviera Pass-t, amellyel könnyebben és olcsóbban fedezhetjük fel a várost. A kártyával korlátlanul igénybe vehető a városnéző turistabusz, valamint számos múzeum és műemlék megtekintése is jóval olcsóbb. Ezen kívül mintegy 30 étteremben, üzletben és kézműves műhelyben használhatjuk.

Forrás: [origo]

A kártya az első használattól számított egy hónapig érvényes. Továbbá jár hozzá egy 60 oldalas útikönyv, angol, francia, német és olasz nyelven. A Nizza kártya 24 és 54 euró között mozog, s a des Anglais sétányon, a vonatállomáson és a reptéren található idegenforgalmi irodában vásárolhatjuk meg. Júliustól már telefonon és interneten is meg lehet rendelni, ebben az esetben, egy helyben beváltható kupont küldenek el postán vagy e-mailben.

Vonattal

Az SNCF gyors- és expressz vonatai összekötik a Cote d'Azurt az összes francia tartománnyal és európai nagyvárossal. A Francia Riviéra TGV állomásai Nizzában, Antibes-ban és Cannes-ban találhatók. (TGV Méditerranée Párizs-Nizza: 5 óra 25 perc, TGV Avignon-Nizza: 3 óra 15 perc; TGV Marseille-Nizza: 2 óra 30 perc).

Repülővel

Nizzai nemzetközi repülőtere 7 km-re található Nizza belvárosától, 27 km-re Cannes-tól és 33 km-re Monaco-tól.

Busszal

A "Ligne d'Azur" nevezetű buszjárat közvetlen összeköttetést biztosít a nizzai repülőtér és a vonatállomás között.

Autóval

A Cote d'Azur és Nizza egész Európából autópályákon keresztül könnyedén elérhető. A pályán a Párizs-Nizza távolság 8 óra.