A környező országok is rámozdultak a melegturizmusra

Vágólapra másolva!
San Francisco, Montreal, Barcelona, Párizs és Torontó csak néhány a világ legkeresettebb melegbarát úti céljai közül, ahová évente dollármilliókat visznek, és dollármilliókat költenek a meleg turisták. A régióban is érzik a lehetőségeket a melegturizmusban: Szlovéniában meleg turizmus fellendülését elősegítő beruházókkal tárgyalnak, Berlinben meleg szállodát nyitnak, Ankarában turisztikai irodák hálózatot építenek, és portált fejlesztenek, hogy még inkább vonzóbbá tegyék városukat a meleg párok számára. Magyarország ebben a versenyben egyelőre labdába sem rúghat.
Vágólapra másolva!

Barcelona

A mássággal élők integrációját elősegítő kezdeményezések életre hívója a közismertem melegbarát spanyol város, Barcelona. Idén tavasszal a Pink Corner, vagyis az európai melegturizmust bemutató pavilon felavatásával nyílt meg Barcelonában a Katalóniai Nemzetközi Turisztikai Szalon. Az 1200 négyzetméteres Pink Corner-t a meleg turizmusnak szentelt legnagyobb európai idegenforgalmi kiállításként emlegetik. A kiállító 50 cég köztük az Axel hálózat, a Coordinadora Gay-Lesbiana, a baszkföldi, Kanári-szigeteki, ibizai, barcelonai és koppenhágai turistairodák általános, és a melegek számára fontos információkkal szolgáló kiadványokkal, és vakációcsomagokkal vonult föl.

Forrás: [origo]

A katalán nagyvárost jelenleg a napokban kezdődő Eurogames tartja lázban. European Gay & Lesbian Sport Federation (EGLSF) július 24-27. között rendezi meg immár 12-ik alkalommal a szexuális mássággal élők nemzetközi tornáját. Az Eurogames játékokat idén is az 1992-es barcelonai olimpiai játékok helyszínén bonyolítják, 28 sportág versenyzőinek szereplésével. Többek közt aerobik, tollas, szinkronúszás, vitorlázás, vízilabda, birkózás, golf, számokban regisztráltak a versenyzők. A különösen látványosnak ígérkező nyitóceremóniára mindössze 15 euró a belépő.

Barcelonában a verseny idején a legtöbben az Axel Hotelban igyekeznének szállást foglalni, ami a tavalyi évben a tekintélyes The Out Traveler magazintól megkapta a "Best Gay Hotel in the World" címet.

Horvátország

Lassú átmenet jellemzi a horvát települések hozzáállását a meleg turizmushoz. Az apartman és panzió tulajdonosok a helybéliekkel együtt évről-évre megszerzett tapasztalatok alapján, mára egyre inkább elfogadóbbak a szexuális mássággal élőkkel szemben. Ma már szinte minden üdülővárosban találhatók naturista strandok, és melegek által is látogatott lokálok.

Fotó: EPA

Zadarban a Puntamika naturist beach-en, vagy Sibeniktől alig 10 km-re található Zablace gay beach-en és a mellette található Solaris kempingben nem vetnek rosszalló pillantásokat a melegekre. Splitben a Metropolis diszkót keresik a legtöbben főleg a diszkrét és a kulturált szórakozási lehetőségek miatt.

Splitben egyébként számos kávéház és étterem készül a meleg vendégek kiszolgálására. Ilyen például az egy leszbikus pár által tulajdonolt Getto Club. Ugyanilyen népszerű a Dosud 6 Club, és a Klub Svjetskih Putnika a belvárosban a Nemzeti Színház mögött. Makarska, Korcula, Dubrovnik mellett a kiemelten kedvelt meleg úti cél Lokrum szigete is.

Berlin

A 3,5 milliós legnagyobb német városnak, Berlinnek hetedik éve homoszexualitását nyíltan vállaló, szociáldemokrata kormányzó főpolgármestere van, az 55 esztendős Klaus Wowereit személyében , aki a kulturális szenátus munkáját is irányítja. Többek közt az ő segítségével jöttek létre olyan városfejlesztések és beruházások, amelyek a bohém negyedeket (Schöneberg, Kreuzberg és Prenzlauer Berg) igazán népszerűvé tették. Mindezek hatására Barcelona, Buenos Aires után az Axel melegbarát szállodalánc harmadik egysége Berlinben nyitotta meg szobáit a turisták előtt.

Forrás: Getty Images

A közelmúltban átadott nyolcvanhét szobás szálloda 13 millió eurós költséggel a Schöneberg kerületben épült föl, a híres KaDeWe áruház és a világmárkák bevásárló utcájaként ismert a Kurfürstendamm mellett. A legegyszerűbb szállodai szobáktól a luxuslakosztályokig, elegáns étteremmel, koktélbárral, törökfürdővel és tetőterasszal is kényezteti majd Berlin nyugati felében a bel- és külföldi vendégeket. Kétágyas szobák ára éjszakánként 150-220 euró között mozognak.

Nem véletlen a homoszexuálisokra specializálódott Axel szállodalánc helyválasztása: Berlin már a múlt század elején a saját nemükhöz vonzódó nők és férfiak Mekkája volt. Ez a tradíció folytatódott a háború után megosztott, majd 1961-től fallal-szögesdróttal körülvett Nyugat-Berlinben. Nyugat-Németországból is tömegesen települtek át a különleges státuszú szigetvárosba a melegek.

Ankara

Törökországban főleg online módon szerveződik a melegközösségek élete, és külföldi turisták informálása. Törökország olyan muszlim ország, ahol a homoszexualitás elfogadott dolog és nem ütközik törvénybe sok más hasonló vallású országgal szemben. Ezt főleg Törökország egyedi történelmi és kulturális gyökereire vezetik vissza.

Forrás: MTI

Az öt hivatalos meleg website-on 2-3 fős városvezetést, fürdőlátogatást, esti programokat, szállást, és rengeteg programot kínálnak. A török fővárosban ugyan vannak külön meleg bárok, de a szórakozóhelyek nagy részében vegyesen szórakoznak is és ismerkednek a vendégek. A legnépszerűbb találkahely a Taskim tér és a Cihangir negyed.

Szlovénia

Szlovéniában a turizmus az elmúlt években lendült igazán nagyot, és ezzel egy időben a városvezetés is felismerte a melegturizmusban rejlő lehetőségeket. Ljubljanában jelenleg a Bank of Toursim Potentials in Slovenia (BTPS) segít a turisztikai fejlesztésekre szánt összegek elkülönítésében. A befektetők és a városvezetés szándékai megegyeznek a Pink Turizmus fejlesztését illetően, és jelenleg az egyes projektek volumenéről folyik a diskurzus.

Forrás: [origo]

Az évente megrendezett ljubljanai Gay Pride-on rendszeresen részt vesznek ismert közszereplők, parlamenti képviselők, eu-s tisztségviselők és diplomaták.

Ausztria

A bécsi közéletben mindig is szerepet játszottak és vállaltak a homoszexuálisok, így a lakosság és közvélemény számára elfogadott a Pink Turizmus jelensége is. Az osztrákok történelmi alakjaikat tetteikben igyekeznek megítélni, ezért Savoyai Jenő herceg, mint császári hadvezér, az bécsi Operaház két építésze Eduard van der Nüll, és Sicard von Sicardsburg, valamint Franz Schubert zeneszerző és librettistája Johann Baptist Mayerhofer szexuális beállítottsága senkit sem érdekel. Manapság bécsi melegközösségek ugyanilyen felszabadultan és fenyegetettségektől mentesen élik a mindennapjaikat.

Forrás: Getty Images

Főleg a háromszintes lila színű tömbben, a Rosa Lila Villában szerveződik a legtöbb összejövetel. A Linke Wienzeile 102-es szám alatt tematikusan elkülönülő termek állnak az érdeklődök rendelkezésére. A meleg turisták körében is ismert ez a hely, hiszen a földszinti Willendorf kávéházban minden hasznos infó beszerezhető. A közeli Villa Linke Wienzeile-t, a Café Savoy-t, a Felixx-et, a Mango bárt, a Nightshiftet és Eagle Viennát illetve a Kaiserbründl szaunát keresik a legtöbben a meleg turisták közül.

Budapest

Az utóbbi hónapokban három holland meleg magazin újságírója járt Budapesten a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében. Az egyéni sajtóutak nyomán a GayKrant, a Squeeze és a Winq magazinokban összesen 60 ezer példányban jelentek meg invitáló sorok.

A cikkek bemutatják a kedvelt meleg bárokat, klubokat, néhány modern, magasabb kategóriájú szállodát és a budapesti fürdőket. A GayKrant újságírója, aki 2007 decemberében részt vett a Rudas fürdőben rendezett Cinetrip-en a beszámolójában részletesen mesél élményeiről. A megjelent cikkekben ajánlják még Budapest trendi kávézóit, a bevásárló utcák és plázák híres divatmárkáinak üzleteit és minden mást, ami Budapestre csábíthatja a holland melegeket.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Igaz az élménybeszámolók kitűnő reklámot biztosítanak a budapesti városlátogatásoknak, de az egy hónappal ezelőtti büszkeségnapi felvonulás eseményeiről készített felvételek, elriasztották a turistákat. Az atrocitásokkal egy időben sorra mondták vissza a foglalásokat, Budapest egyik kedvelt melegbarát szállodájában.

Szakértők szerint továbbra is megalapozottak azok a félelmek, hogy a büszkeségnapi felvonulás eseményei miatta melegekkel szolidáris, de magukat heteroszexuálisnak valló német, svéd, angol, és holland utazók száma is jelentősen megcsappanhat a fővárosban.A szemléletváltás nemcsak a főváros nemzetközi presztízsének visszaszerzése érdekében lenne fontos, hanem főleg azért, mert a "Pink Turizmus" a tapasztalatok szerint a külföldi turisztikai befektetések 6-9 százalékos növekedését és a hazai turizmus akár 8-10 százalékos fellendülését is jelenthetné.

Sz.K.