Vágólapra másolva!
Újabb hosszú hétvége áll előttünk, de ez alkalommal elsősorban a hazai programok között válogattunk. Indul a balatoni üdülési szezon, de a hétvége a bor jegyében telik az ország nagy részében.
Vágólapra másolva!

A hagyományos balatoni szezonnyitó rendezvénynek Siófok ad otthont: a pénteken induló rendezvénysorozaton felvonulással, kiállításokkal, veterán motorokkal, előadásokkal, koncertekkel és kézműves vásárral várják a vendégeket. Délelőtt hivatalosan is megnyitották a balatoni idegenforgalmi szezont. Ezt követően és hétfőn a hajóállomáson felállított színpadon különböző előadások, koncertek követik egymást. Hétfőn délben veteránjármű-felvonulás lesz a balatoni városban.

Borkóstolás minden mennységben

A pünkösdi hétvége egyik legfőbb eseménye a Nyitott Pince Napok, amelynek keretében az ország összes borvidékén különböző programokkal várják az érdeklődőket. Különösen érdekes helyszínnek ígérkezik Palkonya, az Európa Kulturális Faluja cím birtokosa, ahol a falu, talán kevésbé ismert, családi pincészeteiben lehet kóstolni a jóféle borokat.

A faluba érkező vendégek a pincesornál levő információs pultnál vásárolhatnak kóstolójegyet és kóstolópoharat vásárolni, melynek ára 1500 forint.

A Nyitott Pincék fesztiválján minden évben egy szakértői csoportból álló bizottság vizsgálja a kóstolásra szánt borokat, így mindenki biztos lehet benne, hogy ha Deutsch Krisztián, Mayer Róbert, vagy például Freck Ferenc palackjaiból kortyol, nem fog csalódni.

Forrás: Wikipedia

Az idei fesztiválon a borkóstolásion túl a szervezők szeretnék a környezettudatos szemléletet erősíteni a látogatókban, így a programokat ennek megfelelően állították össze, amelyek gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt szólnak. A programok közt a táncelőadások, bordalok és fúvóskoncertek mellett könnyű felfedezőtúra is lesz a környék természeti látnivalóinak bemutatására, valamint többek közt környezet barát kézműves kirakodó vásár, Duna Dráva Nemzeti Park gyerek foglalkozása, bio kecskesajt készítés és kóstolás, házi sütemények készítése és kóstolása, valamint dísznövény tombola várja a vendégeket.

A falut autóval Pécsről Kozármislenyen át lehet megközelíteni. Személygépkocsiknak javasolt parkolóhely a templom mögötti területen, a vasúttól Villány felé kialakított fesztivál parkolóban, vagy a horgásztó felé vezető úton! A pincesor előtt a rendezvény ideje alatt parkolni tilos! Vonattal Pécsről, Villányból indulnak vonatok.

Borok ingyen

Az országos fesztiválon a hazai borászatok és kevésbé ismert kis pincészetek egyaránt szélesre tárják kapuikat. A borok mellett a legtöbb helyről nem hiányoznak a borkorcsolyák sem, olykor helyi jellegűek, mint a stifolder vagy a töki pompos - de az is előfordult tavaly, hogy ökörsütés és cigányzene színesítette az egyébként is jó kedvű pincelátogatók programját.

Az ország minden tájáról bejelentkeztek borvidékek és termelők a rendezvényre, Etyektől Mórig, Villánytól Sopronig. A Bacchus Art Stúdió több mint tíz éve kezdte el szervezni az akkor még csak egynapos pünkösdi rendezvényt, amely mára többnapos, belföldiek és külföldiek által egyaránt látogatott eseménnyé nőtte ki magát.

A rendezvény sikerét jól mutatja, hogy a tavalyi akcióban részt vevő pincészetek legtöbbje pozitív visszhangról számolt be, a vendégek vásároltak tőlük, többen vissza is tértek a borgazdaságukba. A megkérdezett borászok 65,1 százaléka szerint nőtt az ismertségük.

Forrás: [origo]

Az akció keretében a csatlakozó pincék vállalják, hogy a háromnapos rendezvény ideje alatt legalább két napon, 9 és 19 óra között nyitva tartanak, továbbá a gazda vagy borhoz értő személyzet fogadja a vendégeket, akik megtekintik a borospincét és megismerkedhetnek a nedűkkel, valamint a borkészítés rejtelmeivel. A vendégek továbbá háromféle bort ingyen vagy kedvezményes áron kóstolhatnak meg.

A Nyitott Pince Napok részletes programjairól, valamint a résztvevő borvidékekről és pincészetekről a Nyitott Pincék Szövetsége honlapján tájékozódhatunk.

Szent Erzsébet ünnep Sárospatakon

Május 11-én rendezik Sárospatakon a Szent Erzsébet ünnepet. Sárospatak, Szent Erzsébet szülővárosa idén is gazdag programmal emlékezik legnevesebb szülöttére. Középkori vásári sokadalom látvány- és élményvilága fogadja a látogatókat.

Forrás: Wikipedia

Zenészek, táncosok, komédiások, lovagok és sokan mások gondoskodnak az érdeklődők szórakoztatásáról. Kézműves kirakodó vásár, régi mesterségek bemutatója és középkori étel-ital kínálat egyaránt várja a vendégeket. A vasárnap és hétfőn tartandó rendezvényen lovagi torna, lovaglási lehetőség, íjászbemutató is szerepel a programban.