Pusztulásra ítélt velencei galambok

Vágólapra másolva!
A lagúnaváros egyik legszebb és leglátványosabb terén a turisták kedvelt fogaltossága volt a galambok etetése. Ennek mostantól vége. Az okok között a városvezetés esztétikai egészségügyi, pénzügyi, és statikai problémákat hozott föl magyarázatként.
Vágólapra másolva!

Nincs több pillanatfelvétel sem turistákról, sem pedig kukoricaárusokról, amint egész testüket beborítják a galambok. Akinek viszont van ilyen felvétele, őrizze meg gondosan, ki tudja a jövőben mennyit ér majd.

A városvezetés azzal indokolta a galambetetést tiltó döntést, hogy csak a városközpontban megbecsült közel negyvenezer galamb óriási kárt okoz a történelmi épületek, márványhomlokzatain. Kicsipkedik az illesztéseket, megrongálják a burkolatot, és a szobrokat, nem beszélve az éves szinten tonnaszámra keletkező madárürülékről. Előfordult már az is, hogy bizonyos épületek nem csak esztétikailag, hanem statikailag is komoly kárt szenvedtek a galambok miatt.

Az intézkedést többé-kevésbé a helyiek is támogatták, hiszen az évente 275 eurónak megfelelő összeggel kénytelenek támogatni a város kiadásait, amiből kizárólag a közterek, szobrok, közintézmények, letisztítására fordít a városvezetés.

Ahogy a város rendőrkapitánya Marco Agostini elmondta, Velencében nyaranta, 1000 jegyespár köt házasságot a Palazzo Cavalli-ban. Az épületből kilépő ifjú házasok feje felett a néhány pillanatig tartó rizs-ceremónia közben teljesen elsötétül az ég. A rizsszemekre utazó galambok lépten-nyomon piszkítanak. A kapitány szerint hetente mossák a velencei köztereket, de ez sem egészségügyi, sem esztétikai szempontból nem elég.

Forrás: [origo]

Az ellenzők a madáreleség-árusokat féltik és sajnálják, akik véleményük szerint, több száz éves hagyományt őriznek, és aggódnak amiatt is, hogy a szerintük ilyen radikális döntéseknek az lesz a vége, hogy még a gondolások munkaengedélyét is megszüntetik. A madáreleségként szárított kukoricát áruló kereskedők már meg is szervezték a maguk tüntetését a Szent Márk téren, ahol az olasz temperamentumnak megfelelően nem rejtették véka alá ellenérzésüket, hiszen ahogy mondták, engedélyük korlátlan időre szól.

A városi tanács az árusok engedélyét becserélné, vagy anyagi kompenzációban részesítené a károsult madáreleség-árusokat. A polgármester, Massimo Cacciari hozzátette hogy Velence nem egy baromfiudvar, a Szent Márk tér pedig nem egy tyúkól. Ezt mindenkinek tudomásul kell vennie.

Az ellenzők véleményétől függetlenül április végétől a galambetetési tilalom érvénybe lépett, aki pedig megszegi, ötventől nyolcszáz euróig kiszabható büntetésre számíthat.

Sz. K.