Mexikói taggal bővült a oneworld légiszövetség

Vágólapra másolva!
Tizenegy tagúra bővül jövőre a oneworld globális légiforgalmi szövetség, amelybe szerdán meghívták a Mexicana nevű mexikói társaságot. A Malév székmegosztásos - code share - egyezményt kezdeményez az új társasággal.
Vágólapra másolva!

A szövetségbe, amelynek éppen egy éve teljes jogú tagja a Malév is, a magyar légitársaságon kívül jelenleg az American Airlines, a British Aiways, a hongkongi Cathay Pacific, a Finnair, a spanyol Iberia, a Japan Airlines, a chilei központú LAN csoport, az ausztrál Qantas és a Royal Jordanian tartozik.

A tagvállalatok operatív vezetőinek szerdán Los Angelesben tartott éves értekezletén - amelyen a Malév részéről Leonov Péter vezérigazgató vett részt - hivatalosan meghívták a Mexicanát is; a cég a tervek szerint 2009-ben lesz a oneworld csoport tagja.

Az értekezleten elhangzott: a Mexicana csatlakozásával a szövetség célállomásainak száma 668-ról 694-re, a napi felszállásoké 8951-ről 9366-ra, az évente szállított utasoké 322 millióról 333 millióra, az összesített flottaállomány 2291 repülőgépről 2371 repülőgépre emelkedik.

Leonov Péter - a távirati iroda kérdésére, hogy a Mexicana csatlakozása milyen pluszt hozhat a Malévnak - elmondta: Mexikó az eddigi charterjáratok tapasztalataiból ítélve kedvelt célpontja a magyar turistáknak. Ezért már kidolgozás alatt állnak a tervek egy olyan úgynevezett code share - vagyis székmegosztásos - megállapodásról, amelynek alapján a Malév menetrendszerű járatain Madridig szállítaná a Mexikóba tartó utasokat, akiket onnan a Mexicana vinne tovább. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Malév-utasok a Mexicana járatain is törzsutaspontokat gyűjthetnek. A Malév vezetése már a Los Angeles-i értekezleten megkereste a Mexicanát e tervvel.

A rendezvényen közzétett adatok szerint a szövetség tagjai - katalógusáron számolva - 130 milliárd dollár értékben összesen 1170 új repülőgépet vásárolnak az üzemanyag-hatékonyság javítása és a környezetvédelem jegyében. A program során 2000 óta, a tagtársaságok eddig 590 új repülőgépet vettek át több mint 50 milliárd dollár összértékben.

Az értekezleten elhangzott: a oneworld tagjai a közös beszerzésekkel tavaly csaknem 300 millió dollárt takarítottak meg; a szövetségen belüli partnerek egymás közti "utascseréje" évente közel 2 milliárd dollár többletbevételt hoz.

Nemes Anikó, a Malév szövetségi és nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója az MTI-nek a Los Angeles-i rendezvényen elmondta: a magyar társaság tavaly áprilisi csatlakozása és 2007 vége között a oneworld partnercégek 65 ezer utassal növelték a Malév utasforgalmát; ez 3,5 milliárd forint többletbevételt hozott.