Újra Zeppelinek London felett

Vágólapra másolva!
Több, mint 90 évvel azután, hogy német Zeppelinek London ellen intéztek nagy riadalmat keltő bombatámadásokat, a brit főváros fölött most újra megjelennek a szivar alakú léghajók, igaz most egy sokkal békésebb céllal.
Vágólapra másolva!

A léghajókat gyártó német vállalat, a Zeppelin Luftschifftechnik engedélyt kapott a brit hatóságoktól, hogy turista céllal léghajókat üzemeltessen London városa felett - írja a Times Online utazási rovata.

Az első hajók idén júniusban szállnak majd fel a városból, s az egy órás utazás mintegy 150 fontjába kerül majd a résztvevőknek. A gyártó cég kifejezte reményét, hogy a békés célú felhasználás segít majd feledtetni az angolokban az első világháborút követően a léghajókról kialakult rossz emlékeket.

Az új turistaléghajó hossza 76 méter, egyszerre 12 utas és kétfős személyzet szállítására képes mintegy 300 méteres magasságban. Bár méreteiben ez is nagynak mondható, jócskán elmarad a valaha volt leghíresebb Zeppelintől, a Hindenburgtól, amely 244 méter hosszú volt, egyidejűleg 50 utas szállítására volt képes és sebessége elérte a 135 km/h-t. A híres léghajó 1937-ben New Jersey-ben pusztult el, amikor egy leszálláshoz készülődve kigyulladt. A balesetről filmfelvételek is készültek.

A Hindenburggal ellentétben a modern léghajókat már nem gyúlékony hidrogénnel töltik fel, hanem a kevésbé veszélyes héliumot töltik a cellákba. A nappali repülések mellett a cég éjszakai túrákat is tervez, amikor egészen különleges látványban lehet részük a résztvevőknek.