Terrorveszélytől tartanak az olimpa szervezői

Vágólapra másolva!
A kínai hatóságok bejelentették, hogy minden korábban tervezettnél szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezet be a nyári olimpiai játékokon, miután napvilágra került, hogy rövid időn belül két terrorakciót is sikeresen akadályoztak meg az országban.
Vágólapra másolva!

Egy kínai légitársaság belföldi járatán a személyzet akadályozta meg, hogy néhány terrorista egy ismeretlen földi célpontnak irányítsa a repülőgépet - jelentették be vasárnap, két nappal az eset után az ázsiai ország hírügynökségei. A repülő végül szerencsés kényszerleszállást hajtott végre, a tetteseket elfogták. Ezzel egy időben az olimpia szervezőbizottsága azt is közölte, hogy a rendőrség letartóztatott egy több főből álló terrorista bandát, akik a játékok idején hajtottak volna végre merényleteket - írja az ABC News.

Egyelőre nem tisztázott, hogy pontosan kik, vagy milyen szervezet áll a meghiúsított akciók mögött, de tény, hogy az öngyilkos merényletre szánt repülőgép Kína, észak-nyugati tartományából, a Csinjiang Ujgur Autonóm Területről, egészen pontosan annak fővárosából, Ürümcsiből szállt fel, s állítólag az elfogott terrorista csoport is erről a vidékről származik.

A China Southern légitársaság Pekingbe tartó járata pénteken, helyi idő szerint 12.40-kor hajtott végre kényszerleszállást a szomszédos Gansu tartományban, Landzsu városában. A gép személyzete, valamint utasai közül senki sem sérült meg, ők másnap folytathatták útjukat a fővárosba. A hivatalos indoklás szerint a kényszerleszállásra azért került sor, mert gyúlékony anyagot találtak a gép mosdójában. A lapjelentések szerint egy, a személyzet által ujgur külsejűnek leírt 18-19 éves nő megpróbált felgyújtani egy gázpalackot, mikor az utaskísérők elfogták. Rajta kívül még egy személyt őrizetbe vettek.

A hatóságok meglehetősen kevés részletet hoztak nyilvánosságra, de a járat egyik utasa blogjában azt állítja, hogy pakisztáni üzletembereknek álcázták magukat az elkövetők és a magukkal hozott benzines palackokat a leszállás közben akarták felgyújtani. A blogger szerint ugyanez a csoport a Népi Kongresszus ülése idején és az olimpia alatt is repülőgépes merényleteket tervezett.

Az eset napvilágra kerülését követően a Csinjiang Ujgur Autonóm Tartomány kommunista pártjának vezetője, Wang Leguan elmondta, hogy a banda szorosan együttműködik a Kelet-Türkmenisztáni Iszlám mozgalommal, amelyet egyébként az ENSZ terrorszervezetként tart számon. Az állami Xinhua hírügynökség információi szerint, a biztonsági erők januári rajtaütésén késeket, baltákat, gránátokat és a terrorizmusról szóló könyveket találtak a csoport tagjainak lakásain. Az akció során két fegyveres életét vesztette, tizenötöt pedig letartóztattak.

Forrás: EPA

Mei Jianming, a pekingi egyetem terrorizmus szakértője szerint a kelet-türkmenisztáni terroristák potenciális veszélyt jelentenek, és valószínűsíthető, hogy valamiféle akcióval megpróbálnak majd a figyelem középpontjába kerülni. Nehéz megmondani ugyanakkor, hogy a szervezet pontosan hány tagot számlál, mik a tervei és milyen akciókkal próbálják tönkretenni az olimpiai rendezvényeket. Az olimpiai versenyek ideális célpontot jelenthetnek a terroristák számára, hiszen a játékokra több tízezer versenyző érkezik, a külföldi szurkolók száma pedig több százezres lesz.

Külföldi szakértők ugyanakkor furcsállják, hogy a terrormerényletekre vonatkozó hivatalos állításokat eddig nem sikerült bizonyítani, így nehéz pontosan megítélni a valós veszélyt. A kínai hatóságok megpróbálják felerősíteni a terrortámadások veszélyét, hogy így a külföld előtt legalizálják például a többségében muzulmán ujgurok elleni hatósági fellépést. Sokak szerint a biztonsági kockázatoknál komolyabb problémát jelent például a pekingi légszennyezettség, amelynek hatására Haile Gebrselassie, olimpiai csúcstartó maratoni futó visszamondta szereplését az augusztusban sorra kerülő játékokon.