Hogyan viselkedjünk szurkolóként Kínában?

Vágólapra másolva!
A köpködés és az utcai orrfújás mellőzése talán magától is megy, de vajon mit kell tennünk, ha a Kínában alkudozni, étkezni, ismerkedni, vagy csak egyszerűen sétálni szeretnénk az utcán? Viselkedési kisokos a pekingi olimpiára készülő szurkolóknak.
Vágólapra másolva!

Étkezés

Ha vendégségben, vagy éttermi vacsorán veszünk részt egy társasággal, illik megkóstolni a helyi specialitásokat még akkor is, ha nem kifejezetten kedveljük a kínai konyhát. Egy kínai főétkezésen annyiféle fogás közül lehet választani, hogy mindent amúgy sem tudunk megkóstolni. Tegyünk mindegyik fogásból egy kicsit a tányérra! Nem muszáj mind elfogyasztanunk, de nem árt tudni, hogy külföldiként elsőnek szolgálnak ki és ilyenkor illik megkóstolni az ételt. Ha ezt elmulasztjuk, vendéglátónkat hozzuk ezzel zavarba.

Alkudozás

A nagy piacok, magán boltok számítanak a legjobb terepnek alkudozás szempontjából, a nagy nyugati típusú bevásárlóközpontok rögzített árakkal dolgoznak, itt vajmi kevés esélyünk van a sikerre. Az első legfontosabb feladatunk, hogy barátságos viszonyt alakítsunk ki az eladóval, elvégre egyfajta kapcsolatot akarunk kialakítani az árussal, nem háborúra készülünk. Fontos tudnunk, hogy az alkudozás képessége és az alkudozás iránti vágy a kínai mindennapok része. Mi magunk az irányunkba mutatkozó esetleges szimpátiát, mosolygással, kedvességgel növelhetjük és okos dolog, ha nagyobb tételű vásárlást helyezünk kilátásba kedvezőbb árért. Sose legyünk félősek megkérdezni, hogy tudna-e kedvezőbb árat ajánlani az árus - tanácsolja az Msnbc Travel.

Autózás, közlekedés

Ne feledkezzünk meg róla, hogy Kínában a gyalogosnak sosincs elsőbbsége. Nem szabad meglepődni, ha az autók még egy gyalogátkelőhelynél sem állnak meg nekünk. Ezért érdemes egy nagyobb csoport gyalogoshoz csatlakozni az átkelés előtt, - ami Pekingben nem is annyira lehetetlen vállalkozás - harminc embert talán kevésbé szívesen gázolnak el, mint kettőt. A sofőrök már csak azért is megállnak egy nagyobb csoport gyalogosnak, mert nagyon nem szeretnék, ha valaki dühében véletlenül megkarcolná autójukat. Ez az egyik legnagyobb trauma, ami érheti őket.

A képet készítette: Deák Bálint

Evőpálcikák

Ne mutassunk evés közben a pálcikákkal mások arcára! Ne szúrjuk fel rá az ételt, mintha mondjuk fogpiszkálók volnának! Legfőképpen pedig ne állítsuk a rizses tálba függőlegesen a pálcikákat, a kínaiak ugyanis így tisztelegnek halottaik előtt.

Kiabálás, idegesség

Nem kiabáljunk, még akkor sem, ha valaki valami rosszat tett velünk és dühösek vagyunk. A kínaiak szerint az ilyen reakció, a heves vérmérséklet azt jelenti, hogy az illető elveszíti méltóságát és ezt látva még a leginkább segítőkész helybéli is elfordul tőlünk. Legjobb, ha mosolygunk, barátságosak maradunk, s ha valamilyen problémával kell szembenéznünk, nyugodtan és udvariasan kérjük a helyiek segítségét.

Férfi-női kapcsolatok

A hollywoodi filmekből ismert könnyű nő képe Kínában is meglehetősen jól ismert, így igen gyakori, hogy a turista hölgyek kényelmetlen helyzetekben találják magukat. Ha egy helyi férfi túlságosan magabiztos, hangosan, határozottan és érthetően a "bu" azaz nem szót kell használni. Ha elég erélyesen használjuk, érteni fog belőle. A férfiak pedig nem viselkedjenek túlságosan bizalmasan az ismeretlen hölgyekkel, nehogy a hölgyek szexuális közeledésnek vegyék.

Csók az utcán

A fiatalabb generációhoz tartozó kínaiak már egyre inkább a nyugati normák szerint élik életüket és nem nézik rossz szemmel, ha egy szerelmespár csókolózik az utcán, vagy átöleli egymást, az idősebbek már kevésbé megértők. Idősebb kínaiak jelenlétében még egy ártatlan kézfogás, vagy apró kis puszi is sértő lehet.

Idősek tisztelete

Kínában is bevett szokás, - ahogy Magyarországon is annak kéne lennie - hogy az idősebbeknek, tekintet nélkül nemükre ajtót nyitnak a fiatalok, vagy átengedik ülőhelyüket a járműveken. Korosabb turisták ne vegyék sértésnek, ha ugyanezt fiatal kínaiak is megteszik velük, nem gondolják, hogy tehetetlen lenne a vendég, egyszerűen csak udvariasak szeretnének lenni.

Mosoly

A kínaiak jóval többször és több okból mosolyognak, mint az európai emberek. A mosoly jelenthet zavart, segítőkészséget, kíváncsiságot, barátságot és természetesen örömöt is. Egy vita közepén például a mosolygás azt is jelentheti, hogy az egyik résztvevő nem akarja túlságosan személyes síkra terelni a nézeteltérést. Ha minden más próbálkozásunk kudarcot vall, mosolyogjunk!

Forrás: [origo]

Borravalók

Ha ízlett az vacsora az egyik étteremben és már az asztalnál eldöntjük, hogy ide visszatérnénk, legjobb ha némi borravalóval fejezzük ki tetszésünket. Bár a legtöbb útikönyv azt tanácsolja a turistáknak, hogy ezt szükségtelen megtenniük, a kínaiak éppen eléggé tájékozottak a nyugati szokásokat illetően. A borravalót a legtöbb helyen nem utasítják vissza és szívélyes jókívánságokat kaphatunk cserébe. A későbbi étkezésekkor pedig kiemelt kiszolgálásban is reménykedhetünk.