Utazások a tudás nyomában

Vágólapra másolva!
A hagyományos utazási lehetőségek és a szokványos célpontok helyett egyre többször találkozunk már Magyarországon is tematikus túrákkal, amelyek valamilyen speciális téma köré szerveződnek. Ilyenek lehetnek például a sportutazások, a vadász- és horgásztúrák, legújabban pedig a tudományos látnivalók felkeresése.
Vágólapra másolva!

A nyugat-európai országokban és az Egyesült Államokban már csak az ottani utazási piac méreteiből adódóan is több olyan utazási iroda is működik, amely tematikus utakat kínál ügyfeleinek. Angliában például - kihasználva az évszázados hagyományokat - több olyan iroda működik, amelyek madármegfigyelésre viszik utasaikat, például Magyarországra is. Furcsának tűnik, de ezen cégek ügyfélköre több tízezres nagyságrendű és hosszú időre előre lekötik a szálláshelyeket és túrákat a nagy érdeklődésre való tekintettel.

A kifejezetten tudományos célú utazásnak is nagy hagyománya van nyugaton, szép számmal találhatunk olyan utaztatót, amelyek kizárólag ismeretterjesztő célú utazásokat kínálnak. Manapság különösen népszerűek a globális felmelegedés jeleit kutató északi-tengeri, vagy az Antarktisz vizeit bejáró utak. Ezek az utazások természetesen nem hasonlíthatók össze sem árban, sem a pénzért kapott szolgáltatások színvonalában sem az egyszerű nyaralóprogramokkal, de a szervezők célja nem is a tömegturizmus kiszolgálása, hanem a tartalmas és színvonalas utazások szervezése a tehetős és érdeklődő vendégek számára.

Forrás: [origo]
Tudoményok múzeuma, London

Ehhez hasonló utak értékesítését indítja el egy budapesti utazási iroda is, amely azon túl, hogy különleges helyszínekre kínálja útjait, nem kizárólag az utazás ideje alatt foglalkozik az utasokkal, hanem már indulás előtt is. Révész Erik, az iroda vezetője az [origo]-nak elmondta: az általuk kínált utazási csomagok különlegessége, hogy az út programjához, tematikájához kapcsolódó tudományterület szakértői részletes szakmai felvilágosítással, bemutató előadásokkal vezetik fel az utazást. A program ezen fázisában az ügyfelek aktívan részt is vehetnek a felkeresendő célpontok kijelölésében.

A tudományos utak alapkoncepciója, hogy luxus színvonalon szolgálják ki a tudomány és csúcstechnológia iránt érdeklődőket és egy-egy úton a tudomány minél szélesebb spektrumát kínálják az utasoknak - tette hozzá. Az első szervezett utak kezdetben európai országokat, Nagy-Britanniát, Németországot és Svájcot veszik célba, később pedig Chilébe, a Távol-Keletre, és az Egyesült Államokba mennek majd csoportok. Távolabbi tervek, hogy Nagy Sándor nyomában szerveznének expedíciós utazást, vagy például a napfogyatkozások helyszíneit keresik fel az érdeklődők. Az utazások 1-2 hetesek lesznek, kivéve az expedíció-jellegű, hosszabb programok.

A cég koncepciója szerint nemcsak az indulás előtt, hanem az utazás alatt is szakemberek kísérik a csoportot, akik pontos információkkal szolgálnak majd a látnivalókról. Épp ezért egy adott csoportot akár több tudós, vagy kutató is kísér majd, attól függően, hogy az út során milyen tudományterülethez kapcsolódó helyeket keresnek fel.

A nagy-britanniai út során például olyan látnivalókkal ismerkedhetnek meg a résztvevők, mint a londoni Science múzeum, amely a világ egyik leglátványosabb tudományos múzeuma az utóbbi 300 év legfontosabb tudományos eredményeivel és technikai vívmányaival, több mint 40 kiállítással, mintegy ezer interaktív játékkal és 3D IMAX mozival. A kirándulás résztvevői ellátogatnak a Cambridge melletti Sanger Intézet be, amely a világ egyik legnagyobb genetikai kutatóintézete, s oroszlánrészt vállalt a Humán Genom Program kivitelezésében is. A legmodernebb technológiákat felhasználva próbálják itt megfejteni a gének szerepét az egészség megőrzésében és a betegségek kialakulásában. Az intézet mintegy 1200 előre bejelentett látogatót fogad évente, kizárólag csoportokban. A látogatók beszélgethetnek az intézet aktív kutatóival, és megnézhetnek néhány olyan berendezést, amelyek egyedülállóak Európában. Az intézetben a látogatás ingyenes és körülbelül 2 óráig tart. Igény szerint azonban további laboratóriumokba is be lehet jutni esetenként.

A brit tudomány-túra érdekes állomása lehet az Edinburgh mellett lévő Roslin intézet is, amely Dolly, a leghíresebb klónozott emlős szülőhelye.

Forrás: [origo]
Stonehenge

A csillagászat és az űrkutatás kedvelőinek lehet érdekes élmény a Jodrell Bank Obszervatóriumban tett látogatás. Ez a világ egyik leghíresebb rádióteleszkópja, ahol az Ősrobbanás nyomait ugyanúgy kutatják, mint a feltételezett Földön kívüli civilizációk jeleit. A 3D-s moziban lenyűgöző utazást tehetünk a Marsra. Egy nagy-britanniai tudományos körutazásból nem maradhat ki Stonhenge sem, ami az ország és a világ legismertebb és hihetetlenül izgalmas régészeti látnivalója. A bronzkori kultikus helyet naptárként is használták, óriási kövekkel jelölve nevezetes irányokat a horizonton. A belépő felnőtteknek 12 font, gyerekeknek 6 font (5 éves kor alatt ingyenes). Felnőtteknek 12 font, gyerekeknek 6 font (5 éves kor alatt ingyenes). Fontos, hogy a kőkör belsejének látogatásához előre be kell jelentkezni, egy hivatalos űrlapon.

A túra utolsó állomása az impozáns londoni Természettudományi Múzeum, ahol elképesztő gyűjteményeket tekinthetnek meg a látogatók a dinoszaurusz-csontvázaktól a meteoritokig - a természet szerelmesei akár egy hetet is el tudnának tölteni itt. A belépés ingyenes, az időszakos kiállításokon azonban fizetni kell.

Forrás: Getty Images

A tengerentúli célpontok közül mindenképpen érdekes lehet a chilei Paranal Obszervatórium, a világ legnagyobb rádióteleszkópja. A komplexumot turisták is felkereshetik minden hónap utolsó két hétvégéjén, kivétel a decemberi hónapot. A vezetett kirándulások két óráig tartanak, ingyenesek, de hónapokkal előre kell jelezni a látogatási szándékot, mert korlátozzák a turisták számát. Révész Erik elmondta, hogy a csoportok számára igyekeznek éjszakázási lehetőséget is biztosítani mégpedig a korábban ott dolgozó magyar kutatók segítségével. Minden bizonnyal nagy érdeklődésre tart majd számot a floridai Kennedy űrközpont, vagy a genfi CERN részecskegyorsító, ahová szintén szervez utazást az iroda.