Elindult a Delta Budapest-New York járata

Vágólapra másolva!
A Delta Air Lines már az első évben nyereséget vár a kedden indított Budapest-New York járattól, a gépek telítettsége az első hónapokban 70-80 százalék között alakul - mondta Glen Hauenstein, a Delta alelnöke Ferihegyen kedden.
Vágólapra másolva!

A járatindító sajtótájékoztatón megjelent George H. Walker, az USA magyarországi nagykövete, aki a két ország közötti kereskedelem és turizmus fejlődése szempontjából méltatta a 2001-ben megszűnt járat újraindítását.

Simonyi András, a Magyar Köztársaság washingtoni nagykövete ugyancsak arra hívta fel a figyelmet, hogy a Delta új járatának sikere egyben Magyarország érdeke is, hiszen ez a kapcsolatok erősödését jelzi.

Chris Woodruff, a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport megbízott vezérigazgatója a régióban kimagasló repülőtéri díjak további mérséklését ígérte. A Delta új járatának indítása szavai szerint a BA stratégiájának pozitív megítélését is tükrözi. Célunk a Ferihegyről közlekedő járatok számának növelése, áraink csökkentése mellett - mondta. A Delta elnöke hozzátette: az üzleti és a turista utasok arányát illetően az utóbbiak nagyobb arányával számol, de ősztől várhatóan a business osztály telítettsége is nőni fog.

Emlékeztetett rá, hogy az 1989 óta Magyarországon befektetett több mint 55 milliárd dollár tőke egynegyede amerikai cégektől származott, és az Egyesült Államok Magyarország hatodik legnagyobb exportpiaca. Hozzátette, hogy a járat iránti jelentős érdeklődés alapján a jelenleg hetente öt alkalommal közlekedő járatot augusztustól hét alkalommal indítják.

Tavaly a ferihegyi utasforgalom 4,55 százalékát adták amerikai állampolgárok, az észak-amerikai forgalom 3,1 százalékkal nőtt 2004-hez képest.

Chris Woodruff szerint Ferihegy még mindig a legdrágább repülőterek közé tartozik a régióban, ezért a versenyképesség növelése érdekében tovább mérséklik a díjakat, részleteket azonban nem árult el. Elmondta: a január elsejétől visszamenőleges hatályú, 5 százalékos díjmérséklés 5 millió euró megtakarítást jelent a légitársaságoknak.