Több tízezer ünnepi utazó maradt hoppon Angliában

Vágólapra másolva!
Több tízezer brit ünnepi és ünnep utáni szabadsága hiúsult meg, miután szombaton csődöt jelentett az egyik legnagyobb brit utazásszervező társaság.
Vágólapra másolva!

A Travelscope Holidays nevű cégnél csak a karácsonyi-újévi szezonra 10 ezren fizettek be külföldi utazásokat, a vállalat azonban szombaton közölte, hogy csődgondnokság alá került, és senkit nem tud elszállítani.

A Travelscope-nál a következő hetekre összesen 40 ezer ügyfélnek van befizetett utazása, de közülük sem fog senki részt venni a vállalat által szervezett társas utakon. A céggel csak szombaton és vasárnap 2700-an utaztak volna, de már ők sem tudtak eljutni célállomásukra.

A Brit Utazási Irodák Szövetsége (ABTA) és a polgári repülésügyi hivatal (CAA) közlése szerint mindazonáltal az otthon maradt utasok teljes anyagi kártalanításban részesülnek, és akik más cégnél fizettek be a Travelscope valamely útjára, azoknak az értékesítő cég alternatív utakat ajánl fel.

Nagy-Britanniában rendszeresen káosz uralja a hatalmas karácsonyi népvándorlást. Előzetes adatok szerint a karácsonyt megelőző hétvégén 3 millióan utaznak el az ország repülőtereiről, de már péntek este több nagy légikikötőben - köztük a Londont kiszolgáló öt nemzetközi repülőtér közül Gatwicken és Stansteden - sűrű köd miatt kellett törölni járatok tucatjait.

Ráadásul január első felére a legnagyobb brit repülőtér-üzemeltető, a BAA, valamint az egyik legnagyobb brit légitársaság, a Virgin Atlantic alkalmazottai sorozatos és esetenként többnapos sztrájkokat jelentettek be; a tervezett munkabeszüntetések potenciálisan akár félmillió utast is érinthetnek.

A BAA kezelésében van londoni Heathrow, Gatwick és Stansted, valamint a dél-angliai Southampton és a skóciai Glasgow, Edinburgh és Aberdeen, Olaszországban pedig Nápoly repülőtere.

A brit cégé volt rövid ideig a Budapest Airport is, de amikor a BAA-t átvette a spanyol Ferrovial infrastrukturális és szolgáltató csoport, a ferihegyi repülőteret üzemeltető céget eladták egy német társaságnak.