Bortúra a Kunsági borvidéken

Vágólapra másolva!
Idén az év borásza Magyarországon Frittmann János. Lehet-e jobb apropót találni arra, hogy a soron következő bortúránkat a Kunsági borvidékre szervezzük? Az alábbiakban néhány pincészetet, szállást, éttermet és látnivalót ajánlunk, hogy ezzel is megkönnyítsük a kunsági táj és borok mielőbbi személyes megismerését.
Vágólapra másolva!

A Kunsági borvidék

'A kunsági bor a mindennapok bora' - nem véletlenül választották ezt a jelmondatot a Kunsági borvidéknek, hiszen ezen a vidéken nagyrészt könnyű, fehér asztali és tájborok készülnek. Az ország legnagyobb kiterjedésű, 28 647 hektáros szőlőtermő táján közel száz szőlőfajtát tartanak számon, így megtalálhatók itt is a jellegzetes minőségi fehér- és vörösborok, pezsgők és fűszerezett borfélék, párlatok. A Kunsági borvidék hatalmas: a Kiskunságtól Pest megye Duna-menti részén át, Jász-Nagykun-Szolnok tiszazugi és jászsági szőlőtermelő területeivel, valamint Heves várossal együtt összesen 96 település határa tartozik hozzá - derül ki a bor.info.hu összeállításából.

A főként homokos, löszös talaj a könnyű, alacsony alkoholtartalmú, kellemes ízű fehérborok termelésének kedvező, de számos kunsági rozé- és vörösbor is ismert. A legnevesebb boros településeken, Cegléden, Kecskeméten, Kecelen, Kiskunhalason, Kiskőrösön, és Soltvadkerten azonban hosszú érlelésű, muzeális borokat is őriznek a pincékben.

A Kunsági borvidéken a fehérszőlő-fajták teszi ki a terület kétharmadát, közülük a legjellemzőbbekből - izsáki sárfehér, zalagyöngye, ezerjó, rizlingszilváni, kövidinka, kunleány - asztali borok készülnek. Kiváló minőségi fehérborokat ad az olaszrizling, a chardonnay, a cserszegi fűszeres és a rajnai rizling. A vörösborok között az első helyen a fűszeres illatú kadarka és a karakteres kékfrankos áll, de található itt minőségi bort adó zweigelt és cabernet franc és cabernet sauvignon is. Az itt termett alapborokból kiváló pezsgőket állítanak elő a borvidék pincészetei, és nevezetesek az itt készülő fűszeres borok, vermutokat, törköly-pálinkák és borpárlatok is.

Hol kóstoljunk?

Hazánk legkiterjedtebb borvidékén a felhozatal is nagy. Ezúttal négyet ajánlunk a családi borászatoktól az üzemi méretig.

Frittmann Testvérek

A Kunsági borvidéken járva rendkívül ostoba döntés volna nem megkóstolni a Frittmann család pincéjéből kikerülő borokat. A főborász Frittmann János nyerte el ugyanis Az év borásza 2007 címet a Magyar Bor Akadémiától. Frittmann János szívéhez - saját bevallása szerint - az Ezerjó, a Rosé és a Kékfrankos fajták állnak közel, amelyeket a legkönnyebben lehet fogyasztani, mert a legtöbb alkalomhoz illenek. A pincészet minőségi és tájborokat termel a 40 hektáros saját ültetvényről származó és évtől függően 30-40 hektárról átvett szőlőből. Pincelátogatással egybekötött borkóstolásra legfeljebb 52 embert tudnak fogadni kérésre egy tál étellel. Közülük 12 szerencsés mindjárt a pince és a kóstolóterem felett találhat szállást a 6 kétágyas, fürdőszobás szobában.

Borkóstolás (12 fajtából, 20 bortípusból): 250-400 Ft/fő típusonként borkorcsolyával
Szállás: 12.000 Ft/szoba reggelivel
Főborász: Frittmann János
6230 Soltvadkert, Eötvös utca 5., Telefon: 78/482-690, e-mail: [email protected]

István Borház

A Csengődi család pincészete főként kakaspörkölthöz ajánlja Kakasvér nevű borát, amelyet három bor, a Kékfrankos, a Zweigelt, és a Kadarka házasításából alkotott. Boraikat a hazai mellett a cseh, a szlovák, a lengyel és a német piacon is megtalálhatjuk. A borászat minden márciusban Nemzetközi Kadarka Nagydíjat rendez.

Borkóstolás 8-10 borral és borkorcsolyával: 1400 Ft/fő
Hidegtál vagy egytálétel: 1500-2000 Ft/fő (Az árak létszámtól függően változnak.)
Főborász: Reigle Gizella
6200 Kiskőrös, Izsáki út 10., telefon: 78/511-070, e-mail: [email protected]

Font Pincészet

A borászatot vezető Font családban a szőlőtermesztés és a borkészítés több dinasztiára visszatekintő hagyomány. Jelenleg a család valamennyi tagja kiveszi részét a munkából, összesen 28 hektáros szőlőültetvényen gazdálkodnak. A legtöbb bort reduktív eljárással készítik. Szívesen körbevezetik a vendégeket a birtokon, de inkább nyáron jó mezítláb szaladgálni a szőlősorok közt.

Pincelátogatás és borkóstolás:
4 bor kóstolása: 600 Ft/fő
9 bor kóstolása: 1000 Ft/fő
Borász: Font Gábor
6230 Soltvadkert, Bócsai út 9., telefon: 78/482-733, e-mail: info@fontpincészet.hu

ESZES Befektető Kft. Borászata

Bár az üzem zömében exportra termel, örömmel fogadja a borkóstolókat. Negyvenkilencféle borukkal a magyar piacon ritkábban találkozhatunk, azokat Japánban, Olaszországban, Svájcban, és Amerikában értékesítik. Saját, 1000 hektáros ültetvényük mellett a Mátrai, a Tokaji, az Egri, a Pécsi és a balatoni borvidékről vásárolnak fel szőlőt.

A borkóstolásra csak csoportokat fogadnak. A kóstolandó borok számát és fajtáját igény szerint állítják össze, amelyről érdemes előzetesen egyeztetni.

Borkóstolás 6 fajtával: 1000 Ft/fő
Pogácsa és sajttál: 1500 Ft/fő
Borászati vezető: Dr. Szőke Sándor
6222 Csengőd, Kiscsengőd 22., telefon: 78/541-111, e-mail: [email protected]