Jéghegynek ütközött egy turistahajó

Vágólapra másolva!
Jéghegynek ütközött egy turistákat szállító norvég hajó az Antarktiszon, de nincsenek komoly károk - jelentette be szombaton a hajó tulajdonosa Oslóban.
Vágólapra másolva!

A balesetet - amely európai idő szerint még péntek hajnalban történt - az okozta, hogy elromlott a hajó, az MS Fram motorja. A 247 utast szállító Fram öt percen át sodródott, s nekiütközött egy jéghegynek - de a személyzet mintegy fél órával később újra tudta indítani a motort, s a hajó most egy chilei támaszpont felé tart, hogy ott alaposabban átvizsgálhassák. Ekkor döntenek majd arról, szükség van-e nagyobb javítási munkálatokra, vagy tudják folytatni a hajóutat az Antarktisz térségében. Személyi sérülésről nem érkezett hír.

Forrás: [origo]

Egy hónappal ezelőtt hasonló eset történt az Antarktisz közelében, igaz, ott a hajó súlyosan megsérült, s szinte azonnal süllyedni kezdett. Az Explorer nevű óceánjáró az argentínai Ushuaiából indult és az Antarktisz déli része felé tartott, amikor a Déli-Shetland-szigetek közelében jéghegynek ütközött. A hajón 154 ember volt: őket szerencsésen kimentették. Az Explorer rendszerint kéthetes tengeri körutakat tett az Atlanti-óceán déli részén, ahol az utasok - kabinonként nyolcezer dollár ellenében - gyönyörködhettek a jéghegyek látványában.