Egy hétvége Tokaj-Hegyalján

Vágólapra másolva!
A nyirkos téli hidegben jólesik egy korty ízes bor, amely nagyszerűen felpezsdíti a véráramot, és elűzi a hideget a fagyos kézből. Tán még ez az apropó sem kell ahhoz, hogy kidugjuk orrunkat a meleg otthonból, és beiktassuk egy-egy hazai borvidék meglátogatását a szabad hétvégékre. Sok minden jó az életben, de az egyik legjobb a bortúra. Kezdjük Tokaj-Hegyaljával!
Vágólapra másolva!

A Tokaj-hegyaljai borvidék világörökséggé nyilvánított része összesen 27 települést foglal magába, Tokaj városát, valamint Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Mád, Mezőzombor, Rátka, Szegi, Tarcal, Tállya legkiemelkedőbb termőhelyeit, illetve ide tartozik Sátoraljaújhelyen az Ungvári Pince, Sárospatakon a Rákóczi Pince, Hercegkúton a Kőporosi és a Galamboshegyi pincesor, valamint Tolcsván az Oremus és a Bormúzeum pincéi is - tájékoztat weboldalán a Tourinform Tokaj.

Tokaj-Hegyalja Magyarország világszerte ismert és elismert borvidéke. Hatezer-hatszáz hektárnyi területén minden feltétel adott ahhoz, hogy a világ legnemesebb édes borát, a Tokaji aszút elkészíthessék. Már a honfoglaló magyarok is találtak szőlőt e területen, bár az első hiteles említés a Turóczi prépostság 1251-es alapítólevelében szerepel - derül ki a vendegvaro.hu oldaláról.

Mitől kiválóak az abaújszántói Sátor-hegy, a tokaji Kopasz-hegy és a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy által bezárt terület borai? A válasz rendkívül összetett. A vulkanikus talaj, a Kárpátok vonulata által védett terület, a déli fekvés, az aszusodásnak kedvező őszi időjárás, a Bodrog és a Tisza közelsége, a Furmint, a Hárslevelű, a Sárga muskotály, az Oremus szőlőfajták, a késői, október végi szüret, a borok egyedi kezelése, a gönci és szerednyei hordók használata, valamint a nemes penésszel borított hegyaljai pincék egytől egyig fontos szerepet játszanak ebben.

A száraz és édes szamorodni, a 3-6 puttonyos aszúk, valamint az aszúeszencia és a nektár elkészítésének különleges módját a hegyaljai borászok évszázadok óta alkalmazzák. A tokaji aszúról szóló legenda szerint 1630 húsvétján Szepsi Laczkó Máté ajánlotta fel az Oremus dűlő szőlőjéből készített bort Lorántffy Zsuzsannának. Bár korábbi leírásokban is szerepelnek utalások az aszúborra, a tokaji aszú keletkezésének időpontját e dátumhoz kötik.

Tokaj-Hegyalja történelme mindig szorosan összefonódott a borral. Számos magyar főúrnak (Báthoryaknak, Bethleneknek, Rákócziaknak, Thökölyeknek) volt pincéje Hegyalján. Közülük a leghíresebbek, a tokaji és a sárospataki Rákóczi-pincék a mai napig fogadják a látogatókat. A tokaji bor ismertsége és népszerűsége már a 12. században is rendkívüli volt. XIV. Lajos (a Napkirály), Cromwell, Nagy Péter cár és Katalin cárnő is a tokaji borok szerelmese volt. (Az oroszok még kisebb helyőrséget is állomásoztattak Tokaj környékén, hogy biztosítani tudják az állandó ellátást.) A hegyaljai bor gyógyító hatását I. Pius orvosai is vallották: előírták a pápának, hogy egészsége megóvása érdekében rendszeresen igyon belőle. 1995-ben Hegyalján létrejött a "Tokaj Renaissance", a Tokaji Nagy Borok egyesülete, azzal a nem titkolt céllal, hogy a tokaji aszú egykori hírnevét visszahozzák.

Fotó: MTI

Hol kóstoljunk?

Jó pincét találni Tokaj-Hegyalján nem nehéz, választani közülük annál inkább. Most a tájegység különböző településeiről ajánlunk néhányat a kisebbek és a nagyobbak közül.

Szilágyi Pincészet és Borház Kft., Sátoraljaújhely, Ungvári Pinceű
Minőségi érmes borokat és borkülönlegességeket kínál vendégeinek e családi vállalkozás a világörökség részét képező Ungvári pincesoron. A pince büszkesége a 2003-as Tokaji Fordítás, a 2000-es 6 puttonyos aszú, a 2006-os késői szüretelésű Hárslevelű, és a szintén tavalyi Furmint.

Borkóstolás: 2500 Ft / fő
Borkóstolás hideg étellel (házi svábszalonna, kolbász és kecskesajt): 3500-4000 Ft / fő
Főborász: Szilágyi László
3980 Sátoraljaújhely, Deák út 39., 47/321-365, [email protected]


Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Tarcal

A Degenfeld család tradicionális borkülönlegességeket, késői szüretelésű félédes és édes, valamint félszáraz és száraz borokat állít elő a borvidék hagyományos szőlőfajtáiból. A kóstoltatás mellett a család éttermet, pinceborozót, borszaküzletet, apartmanokat, konferencia- és kiállítótermeket üzemeltet a Tokaj főterén álló Degenfeld Palotában. Emellett a birtok parkjában, Tarcalon az egykori kúriából kastélyszállót alakítottak ki, ahol a pincetúra mellett lovaglást, szaunát, fitnesz termet és egyéb szabadidős programokat biztosítanak a vendégeknek.

Borkóstolás 6 borral: 2700 Ft / fő
Főborász: Rakaczki Gábor
3915 Tarcal, Terézia kert 9.; Gróf Degenfeld Szálló Recepció; 47/580-400, Fax: 47/580-401; [email protected]
Royal

Tokaji Borászati Zrt., Mád

A Royal Tokaji Borászat főborásza az az Áts Károly, akit a Belga zenekar is megemlít Boros című szerzeményükben: "Tokajon a 100 pontos Áts Karcsi". A főborász attól 100 pontos, hogy az amerikai Wine & Spirits bormagazin történetében először az ő borának adott 100 pontot. A Royal Tokaji Eszenciát 1999-ben palackozták.

Főborász: Áts Károly
Borászat: Mád, 47/ 548-500, Fax: 47/548-505

Árvay és Társa Pincészet, Tokaj

Ha Tokajon szeretnénk Tokajit kóstolni, forduljunk a Rózsaközben található pincék felé. Az Árvay családi 80 hektáros területen művel szőlőt, főhadiszállása a Tokaji Polgári Kaszinó alatt működik.

Főborász: Árvay János
Borkóstoló csomagok:
Triatlon (3 borral): 1900 Ft / fő
Olimpikonok (5 borral): 3300 Ft / fő
Hétpróba (7borral): 4500 Ft / fő
Tokaj, József Attila u.2. , Telefon: 47/552-155, Fax: 47/552-156, e-mail: [email protected] vagy [email protected]