Magára talált a Balaton

Vágólapra másolva!
Évek óta az idei volt a legjobb év a balatoni idegenforgalom szempontjából, amit nem csak a belföldi és külföldi vendégek számának növekedése és a tó partján sorra épülő színvonalas szállodák száma, de a felpezsdülő ingatlanpiac is jelez.  
Vágólapra másolva!

2008-ban kiemelt helyen lesz a Balaton

A Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) jövő évi kampányterve szerint 2008 a vizek éve lesz, amelyben kiemelt szerepet szánnak a Balatonnak. Jövőre újdonságként nyolc hétvégén, nyolc helyszínen Balaton-VÍZ-Party 2008 programsorozatot rendeznek strandmulatságokkal, vetélkedőkkel, fellépőkkel, animációkkal. Továbbra is fontos szerepet kapnak az aktív és családi turisztikai lehetőségekről szóló balatoni reklámok a médiákban, az interneten és az óriásplakátokon. A számítások szerint erős marketingmunkával a belföldi vendéglétszámban további 5 százalékos növekedés érhető el, és mérsékelhető a beutazó turizmus visszaesése.

Kiemelkedő turistaforgalom a Balatonnál

A Balaton régió szolgáltatóinak adatai szerint minden várakozást felülmúló eredményt hozott a régió első héthavi idegenforgalmi gyorsmérlege, amely minden hónapban a kereskedelmi szálláshelyek visszajelzései alapján készítenek. 2007 első hét hónapjában az elmúlt évhez képest 17,4 százalékkal nőtt a belföldi turisták által eltöltött vendégéjszakák száma a felmérésbe vont balatoni szálláshelyeken. A vendégek száma összességében 10,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A belföldi vendégek esetében 14,9 százalékos, a külföldiek esetében pedig 2,3 százalékos növekedésről számoltak be a szolgáltatók.

Vártúra a Balaton déli partján

Kevesen tudják, hogy a tó közelében több török kori, vagy még régebbi vár és erődítés található, amelyek érdemesek arra, hogy rossz idő esetén ellátogassunk ide. A végre valahára elkészült új autópályaszakasz mentén több olyan régi magyar vár is elérhető távolságba került, amely feltétlenül érdemes arra, hogy egy rövid látogatást tegyünk hozzájuk. A Balatontól délre elterülő egykor mocsaras, lápos vidék a török hódoltság idején élénk hadmozdulatok helyszíne volt, s a jól védhető területeken több kisebb-nagyobb földből, fából, vagy kőből épült erődítést emeltek. Utóbbiak közé tartozik a romos állapotban is jól kivehető kereki Fejérkő vára Balatonföldvártól délre.

Balatoni ingatlanok: drágulás nincs, kereslet van

Idén megmozdult a balatoni ingatlanpiac - állítják szinte egybehangzóan az [origo] által megkérdezett helyi közvetítők. Összeállításunkban öt olyan település szerepel, ahol - az elmúlt hónapok bejelentései szerint - nagyszabású idegenforgalmi beruházások várhatók a következő néhány évben. Kontrasztként pedig egy olyan helység, amely egyelőre, úgy látszik, kimarad a milliárdos fejlesztésekből.

Nem drágább a Balaton az Adriánál

Leginkább az olcsó utazási lehetőségekről érdeklődtek olvasóink az [origo] Vendégszobájában, de szóba került az amerikai vízumkérdés is, vagy, hogy milyen biztosítást érdemes kötni külföldi utazás előtt.