Kevesebb vendég a budapesti szállodákban

Vágólapra másolva!
Az év első tíz hónapjában a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák 61 százalékos szobakihasználtsággal működtek, a folyó áron számolt bruttó szobaár-bevétel nem változott az előző évhez képest, a nettó szobaár-bevétel 4 százalékkal csökkent, s a fővárosi szállodák forgalma is visszaesett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Miközben országos átlagban 1 százalékkal emelkedett, a fővárosi szállodákban csökkent a vendégéjszakák száma. Az év első kilenc hónapjában a szállodák átlagosan 53,7 százalékos szobakapacitás-kihasználtsággal működtek, amely 7 százalékponttal elmaradt a 2006 azonos időszakitól.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára 17 600 forint, nettó átlagára 14 600 forint volt az idén az első tíz hónapban. Ez a mutató a budapesti ötcsillagos egységekben kiemelkedően magas - bruttó 38 100 forint, nettó 31 800 forint - volt.

A fővárosi négy- és a vidéken működő négy- és ötcsillagos szállodák átlagosan 13 000-17 800 forintos, az adatszolgáltató háromcsillagos egységek 9100-10 400 forintos bruttó szobaárat érvényesítettek. Az októberi bruttó átlagár folyó áron 2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A legmagasabb összeget - bruttó 27 100, illetve nettó 22 600 forintot - a budapesti ötcsillagos egységek érték el. A legalacsonyabbról a Nyugat-Magyarországon található háromcsillagos egységek - bruttó 5 ezer forint, illetve nettó 4200 forint - számoltak be.

Így az október havi bruttó érték folyó áron 1 százalékkal csökkent 2006 azonos időszakához viszonyítva. A bruttó szobaár-bevétel összességében nem változott, a nettó szobaár-bevétel némileg csökkent a megfigyelt időszakban.

Az első tíz hónapban 10 százalék fölötti emelkedésről a Balaton partján működő szállodák, valamint az ország keleti részén található 4-5 csillagos szállodák számoltak be. A budapesti három-, illetve négycsillagos, valamint a háromcsillagos nyugat-magyarországi egységek bruttó szobaár-bevétele 6-8 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban.

Az idei év első tíz hónapjában a megfigyelt egységekben az eltöltött vendégéjszakák száma 8,1 millió volt, 1 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszaki értékét. A fővárosi szállodákat 1-4 százalékos csökkenés jellemezte. A vidéken működő szállodákban nőtt a vendégéjszakák száma. Kiemelkedő mértékű emelkedésről a balatoni - ez 5-10 százalék - és a kelet-magyarországi négy- és ötcsillagos szállodák - 7 százalék volt - számoltak be.

A budapesti öt- és négycsillagos szállodák mellett a balatoni és a kelet-magyarországi háromcsillagos szállodák szobakihasználtsága meghaladta a 60 százalékot. A szobafoglaltság a többi szállodacsoport mindegyikében elérte vagy túllépte a 48 százalékot.