Mediterrán síterepek Franciaországban

Vágólapra másolva!
Mediterrán hegyvidék fogalma értelmetlenül hangzik, de Franciaország déli területein a tengerparttól alig 100-120 kilométerre már egyedülálló síterületek csalogatnak. Idén télen itt nemcsak a lesiklást, de az iglu-építést, a ló vontatta skijorgét és a jégalatti búvárkodást is ki lehet próbálni.
Vágólapra másolva!

Három vidék régiója

A Provance-Alpok-Cote d'Azure régió Franciaország egyik legváltozatosabb turisztikai régiója. A három különböző klíma, és a három különböző vidék külön-külön és egyszerre és kihasználható. Itt találhatók ugyanis az ország legrégebbi borvidékei, fönt az Alpok vonulatai között a télen-nyáron népszerű Napóleon útja és a festők útja, valamint 68 darab kiváló minőségű síterep található. A Provance-Alpok-Cote d'Azure térség népszerű a magyar síelők körében is, hiszen a régió egyik legkedveltebb pályarésze Briancon, ahová évről-évre szép számmal érkeznek látogatók Magyarországról is.

Itt 1200 métertől egészen 2800 méterig használhatják a sportolók a pályákat, a besízhető területek hossza 250 kilométer, melyből 50 km fekete, 130 km piros, és 70 km kék pálya.

A síterep három részre osztható: Briancon, Serre Che és Monetier. A legszebb területeket a monetier-i részen találhatjuk, itt található a síterep legmagasabb pontja (2800 méter) melyre az Yret nevű felvonóval lehet feljutni. Buckás fekete pályák (Luc Alphand, Casse du Boeuf) és erdei piros pályák mellett (Grande Gargouille, Rempart) 35 kilométernyi sífutó pályát is találhatunk itt.

A legtöbben mégis a síterep legnagyobb települését az 1300 méter magasan fekvő kisvárost, Briancont keresik fel, nemcsak azért mert közvetlen vasúti összeköttetésben áll Párizzsal, hanem mert Briancon történelmi negyede nagyon hangulatos a szűk utcákkal, kis éttermekkel, és a középkori várral. Mindemellett a városban szupermarketet is találunk, melyek körülbelül 10-20 százalékkal olcsóbbak, mint a magasabban fekvő üdülőhelyek kínálata. Sőt, Brianconban és a környező településeken rengeteg kikapcsolódási lehetőséget találunk délutáni és esti programnak. Így jégpálya, uszoda, sportcentrum, mozi, és aquapark várja a vendégeket. Brianconban esti síelést is betervezhetünk.

Briancon jelenleg komoly erőfeszítéseket tesz, hogy felkerüljön az UNESCO világörökségének listájára. Az azonban mármost tény, hogy Briancon a 159-es számú alpesi gyalogezrednek köszönhetően franciaországi síelés szülővárosa, és kevesen tudják, hogy a közeli Montgenevre-ben rendezték meg az első nemzetközi síversenyt 1907-ben. Montgenevre a francia-olasz határon fekszik, az azonos nevű, 1854 m magas hágónál. A hágó Briancont köti össze Olaszországgal. Montgenevre hagyományos hegyi üdülőfalu, mely a két országra kiterjedő síterep francia oldalának központja.


Briancon

Érdemes a helyi műsorfüzeteket is áttanulmányozni, mert a régióban Van Gogh, Botticelli, és Picasso kiállítás is lesz a közeljövőben. A kulináris élvezetek közül ne hagyjuk ki a fekete szarvasgombát, a luberoni nugátot, cavailloni sárgadinnyét, és a mandulás süteményt.

A Déli-Alpok területei

A Déli-Alpokban található Franciaország legtöbb nemzeti parkja: az Ecrins, Mercantour, a Queyras, és Verdon Nemzeti Park. A Dél- Alpok területe 68 sípályával és mintegy 2500 kilométer hosszú alpesi lesiklópályával rendelkezik, ahol 1200 kilométer sífutó pálya és 810 felvonó szolgálja a turistákat. Családosok körében igen kedvelt ez a terület. A Famillie Plus jelzés garantált kikapcsolódást jelent minden család számára. Ez az első és egyetlen olyan turisztikai minősítés, amely a francia idegenforgalmi települések színvonalát a családok számára javasolt szolgáltatások szerint rangsorolják. Célja, hogy a gyerekes családok (másfél éves kortól) igényeit maximálisan kielégítsék és a sí-terepek által nyújtott szolgáltatások színvonalát ehhez képest fejlesszék, másrészt pedig, hogy megkönnyítsék a családoknak szóló ajánlatok közti választást. Csak azok a sípályék kapnak ilyen minősítést, amelyek megfelelnek a közel 110 pontból álló követelményrendszernek: vendégfogadás, információk, programok, tevékenységek, a környék felfedezése, örökségek, szállások, étkezés, felszerelés, közlekedés és biztonsági feltételek. A régió sípályái három csoportba oszthatók: Nagy síterepek, sí falvak, és természetes sípályák.

A nagy síterepek lényege, hogy több terület közösen épített ki sípályákat, amelyeket egy bérlettel használhatják a síelők. Ilyen a Le Grand Serre Che/ Serre-Chevallier ahol 250 kilométernyi sípálya áll a turisták rendelkezésére. Ugyanilyen közös használatú terület a La Foret-Blance/Vars-Risoul 180 kilométernyi pályával, és a L' Espace Lumiére/Val d 'Allos 173 kilométernyi pályával. Az úgynevezett fehér buszok 30 euróért bármelyik síterepre elviszik, illetve elhozzák a turistákat.

A sífalvak tulajdonképpen azok a hegyi falvak, amelyek infrastruktúrájuknál fogva lehetőséget adnak sporttevékenységre, ugyanakkor tökéletesen megőrizték tájjellegüket, vendégszeretetüket, gasztronómiai hagyományaikat. Ilyen alpesi sportfalu például Le Sauze, Val d'Allos, Champsaur és Queyras.

A természetes sípályák kiváltságosak olyan szembonból, hogy természeti adottságuk révén önmagában is élményt jelentnek. Az olyan programok, mint a lovas-szán és lunaball tökéletesen illeszkednek a régió adottságaihoz. Ilyen területeket Réallon, Ste Anne La Condamine,La Clareé, La Haut Champsaur és Le Valgaudemar-ban találhatunk.