Egy éjszaka Norman Bates-nél

Vágólapra másolva!
Számtalan olyan mozi- és tévéfilmmel találkozhatunk, amelyben egy szálloda, vagy motel kulcsszerepet játszik. A filmek sikere, vagy éppen sikertelensége ezekre a vendéglátóhelyekre is kihat, egy-egy komolyabb kasszasiker után a szállodák forgalma is meredeken emelkedik. Néhány valóságos és képzelt hotel az ismertebbek közül.
Vágólapra másolva!

Grand hotel - Berlin

Az 1932-ben készült klasszikus elsősorban szereposztása miatt került a legnagyobbak közé. A cselekmény Berlin legelegánsabb szállodájában játszódik, amelyben Greta Garbo egy szeszélyes táncosnőt alakít, míg partnere, John Barrymore egy előkelő származású ékszer-tolvajt játszik.

Hotel Ruanda - Kigali

A megtörtént eseményeken alapuló film egy kigali szállodaigazgató történetéről szól, aki a néhány évvel ezelőtti polgárháború és népirtás idején tuszi nemzetiségű állampolgároknak adott menedéket szállodájában, úgy, hogy valódi szállóvendégeknek adta ki őket. A szálloda férőhelyeinél jóval több menekült zsúfolódott össze a szobákban és éttermekben, s az elszállásoltak közül senki sem vesztette életét. A filmet 2005-ben mutatták be, Paul Rusesabagina szállodaigazgatót Don Cheadle alakította.

Psycho - Bates Motel

A filmtörténet egyik legnagyobb hatású alkotása játszódik a Phoenix-hez közeli elhagyatott autóút mellett álló Bates Motelben. Az épület a képzelet szüleménye és valójában a Los Angeles-i Universal Studios területén található, ma is bárki megnézheti, ugyanis a legendás motelt a forgatás óta eredeti állapotában őrzik. A misztikus épület érdekessége, hogy Hitchcock az eredeti méretekhez képest háromnegyedszeresre kicsinyítette a falakat annak érdekében, hogy a főhőst, Norman Bates-t alakító Anthony Perkins alakja jobban érvényesüljön a távolabbi képeken.

Pretty Woman - Micsoda nő

Valóságos szálloda Los Angelesben a Pretty Woman cselekményének otthont adó luxushotel, a Regent Beverly Wilshire. A szállodát a film 1990-es bemutatója óta többször is átalakították, modernizálták, de a filmben is szereplő elnöki lakosztályt bárki kiveheti potom 1900 dollárért éjszakánként. A két főszereplő, Richard Gere és Julia Roberts, de sokak számára szerethetőbb karaktert alakít Hector Elizondo, aki a segítőkész szállodaigazgatót játssza. A szállodába egyébként még ma is számtalan olyan, nem feltétlenül szállóvendég érkezik, aki kizárólag a film miatt látogatnak el ide.

A Ragyogás - Overlook Hotel

Stephen King regényéből, Stanley Kubrick rendezésében 1980-ban készült el minden idők egyik legjobb horrorfilmje. A film helyszíne, a hóval borított hegcsúcsok között, mindentől távol fekvő Overlook Hotel a valóságban az Egyesült Államokban, Oregon államban a hatalmas Mount Hood lábánál áll és Timberlake Lodge névre hallgat. A film legfontosabb jeleneteit ugyanakkor nem itt, hanem Angliában forgatták, az eredeti helyszínen csak a külső jeleneteket vették fel. Ennek oka, hogy az eredeti szálloda belső terében sok indián motívum található, ami a rendező elképzelése szerint nem igazán illett volna a cselekménybe. A belső jelenetekhez használt díszleteket egy szintén az Egyesült Államokban található szálloda, a Yosemite Nemzeti Parkban lévő Awhanee Hotel mintájára alakították ki.

A filmbéli Overlook Hotellel ellentétben a Timberlake Lodge egész télen nyitva van és várja a síelni vágyó vendégeket. A film főszereplőjét, Jack Torrance írót Jack Nicholson alakítja.

Ocean's Eleven - Bellaggio, Las Vegas

A 2001-ben bemutatott film egy 1960-ban készült hasonló címet viselő alkotás remake-je, amelyben Danny Ocean és tíz társa egyszerre három hatalmas Las Vegas-i hotelkaszinó kirablására készülnek. A film különösen jó reklámot csinált a Bellaggio hotelnek, hiszen a jelenetekben kitűnően sikerült érzékeltetni a szálloda gazdag belső kialakítását, már-már monumentális előterét és a gazdagságot, amit vendégei képviselnek. A Bellaggioban a legolcsóbb szobaára 169 dollár egy éjszakára.

Szoba kilátással - Chiddingston Castle

A film története egy fiatal angol nőről szól, aki a 20. század első éveiben az olaszországi Firenzébe látogat, s a szállodában egy ablaktalan szobában szállásolják el. A szálloda a valóságban nem létezik, a jeleneteket az angliai Kentben lévő Chiddingstonban a hasonló nevű kastélyban forgatták. Az 1986-ban készült film főszereplőjét, Lucy Honeychurch-öt Helena Bonham Carter alakítja. A felsorolt filmekről további információk itt.