Ligur napok Budapesten

Vágólapra másolva!
Genovai hajóépítés, strandok hosszú sora, színház, film, zöldfűszeres szószok és finom tészták La Speziától Ventimigliáig, amely a Genovai-öblöt fogja össze, középen a névadó várossal - mindezzel megismerkedhetnek az érdeklődők Budapesten, az Olasz Kulturális Intézetben csütörtökön és pénteken a VII. Olasz nyelv hete a világban című rendezvénysorozat keretében.
Vágólapra másolva!

Az intézetben csütörtökön fotókiállítást nyílt a genovai óceánjárók építéséről, mert a városban már a XIX. század végén gyönyörű, modern luxus tengerjárókat készítettek, de a genovai hajósok már a középkorban is járták a tengereket. Genovát tartják Kolumbusz Kristóf, Amerika felfedezője szülővárosának és minden évben, október 12-én megemlékeznek róla.

A hajós hagyomány folytatódik, a turista ma is felszállhat Genovában egy gyönyörű hajóra, hogy körülutazza a Földközi-tengert. Óceánjárók - egy mítosz tárháza címmel dokumentumfilmet is vetítenek az intézetben a genovai hajóépítés történetéről 1910-1960 között.

Aki nem száll vízre, nagyszerű golfpályákat talál a liguriai régió belsejében, de közel a tengerhez. Kiváló bicikli utak is vannak a kerekezés szerelmeseinek - hangzott el a rendezvénysorozatot bemutató sajtótájékoztatón.

Az utazó nemcsak jó halételeket talál Liguriában, hanem híres a vidék pastája, tésztája, színezéke zöldségekből készül. Magyarországon is jól ismerik a genovai pestót, a bazsalikomos, zöldpaprikás szószt, amely tészták ízesítője. Édességnek pedig ott van a mazsolás, fenyőmagos, csokoládé darabkákkal teleszórt gyümölcskenyér.

Liguria régió központja, Genova 2004-ben Európa Kulturális Fővárosa volt, az ottani székhelyű Európai Kulturális Központban tavasszal a Római Magyar Akadémia szervezésében magyar szecessziós plakátokból nyílt kiállítás Manifesta - Art Nouveau in Europa címmel.

Genovában csütörtökön tudományos fesztivál kezdődött. 13 napon át 250 esemény, - köztük kiállítások, workshopok - foglakozik a tudománnyal, a jövő technológiájával.

November 8. és 10. között rendezik San Remoban a dalfesztivált, januárban pedig a virágfesztivált. A bécsi újévi koncertre a hangversenytermet rendszerint San Remó-i virágokkal díszítik

A budapesti Olasz Kulturális Intézetben pénteken a Le mura di Malapaga című, 1948-ban, Jean Gabin főszereplésével készült filmet vetítik.