Káosz a francia repülőtereken

Vágólapra másolva!
Továbbra is kaotikus a helyzet a francia repülőtereken az Air France légi kísérőinek negyedik napja tartó sztrájkja miatt. Vasárnap esti budapesti járatát is törölte a légitársaság.
Vágólapra másolva!

Miután a szakszervezetek és az Air France vezetősége között újrakezdett bértárgyalások 12 órás maratoni megbeszélés után szombat este kudarcba fulladtak, a légi kísérők bejelentették, hogy az eredeti terveknek megfelelően hétfő estig folytatják sztrájkjukat.

Az Air France tájékoztatása szerint vasárnap a járatok negyven százalékát kénytelenek törölni, s az utasok többségének azt javasolják: ne várakozzanak a repülőtereken, hanem utazzanak inkább egy későbbi időpontban. A légitársaság törölte vasárnap esti, 8 óra 20 perckor Budapestre induló járatát, amelyet a Malévval közösen üzemeltet.

A fizetéselemelést és jobb munkakörülményeket követelő szakszervezetek negyedik napja tartó sztrájkja - amelyben a légi kísérők 85 százaléka vesz részt - napról napra kaotikusabb körülményeket teremt a repülőtereken. A helyzetet nehezíti, hogy az iskolai őszi szünet miatt a francia családok többsége a hétvégén szeretett volna szabadságra utazni.

Az utasok elsősorban az információhiányra és a légitársaság által közölt téves információkra panaszkodnak. A párizsi repülőterekre személyesen ellátogató Dominique Bussereau közlekedési államtitkár az incidensek elkerülésének érdekében az utasok jobb informálására és a szociális párbeszéd folytatására kérte a légitársaságot.

Az Air France vezetősége - amely eredetileg úgy vélte, hogy a járatok kilencven százalékát biztosítani tudja a sztrájk alatt - szombaton már csak gépeinek kétharmadát tudta elindítani, ezeket is elsősorban a partnereivel közösen üzemeltetett járatoknak köszönhetően. Az előrejelzések szerint hétfőn a járatok hetven százaléka fog közlekedni.

Az Air France 15 ezer légi kísérőt foglalkoztat, ők jelentik a légitársaság dolgozóinak egynegyedét. Hasonló méretű megmozdulásra a francia légitársaságnál utoljára 1998-ban került sor, akkor 48 óráig nem közlekedett a járatok fele.