Törölték a csődbe jutott Bella Tourst

Vágólapra másolva!
A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) kedden hivatalból törölte a Bella Tours Idegenforgalmi, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t az utazási vállalkozók közhitelű hatósági nyilvántartásából jogszabálysértés miatt - közölte a hivatal kedden. Az MKEH közleménye szerint az utazási vállalkozó további utakat nem szervezhet és nem bonyolíthat le.
Vágólapra másolva!

A Bella Tours Kft. utazási vállalkozó az utazásszervező és -közvetítő tevékenységről szóló kormányrendelet előírásainak megfelelő 146 millió forint vagyoni biztosítékkal rendelkezik a Generali-Providencia Biztosító Zrt.-nél.

A kormányrendelet alapján az utazási vállalkozó törlését követően a Generali-Providencia Biztosító gondoskodik a külföldön tartózkodó utasok hazautaztatásáról, a külföldi kényszerű tartózkodás költségeiről, illetve a már befizetett előlegek és részvételi díjak visszafizetéséről.
Az utasok kárigényeiket a Generali-Providencia Biztosítónál jelenthetik be.

Forrás: MTI

A Generali keddi közleménye szerint megkezdődött a már elutazott turisták hazaszállítása. Kedden kora reggel óta soron kívüli tárgyalások zajlanak a szükséges intézkedések mielőbbi megtétele érdekében a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Turisztikai Szakállamtitkársága, a Generali-Providencia Biztosító Zrt., valamint a Bella Tours képviselőinek részvételével.

Az egyeztetés alapján a buszos utazások esetében a biztosító garanciája alapján 71 utast kedden hazaszállítottak, a többi utas azonnali hazahozatala érdekében kedden mentesítő buszok indultak Görögország szárazföldi területeire. Erről a Bella Tours helyi képviselői, a görög partnerirodák és a magyar idegenvezetők tájékoztatást kaptak, akik soron kívül tájékoztatták a kint lévő közel 140 utast. A kedd éjszakai szállásköltségeket a biztosító fedezi az érintett görög településeken, Paralián, Nei Porin, Sartin, Thasszoszon.

A repülős (charter) utak esetében az utasok hazautazása a náluk lévő repülőjegyek alapján biztosított. A hazautazásig fennmaradó napokra keddtől a kint tartózkodás költségeinek kiegyenlítésére a biztosító garanciát vállalt a külföldi partnerek felé a vagyoni kaució erejéig. E körben érintett Spanyolországban Mallorca szigete, Görögországban Korfu, Kréta, Rhodosz és Kos szigetek, Törökországban pedig Antalya.

A Providencia közleménye szerint a biztosítás elődlegesen a már elutazott utasok hazaszállítására, valamint kényszerű tartózkodásának költségeire nyújt fedezetet a vagyoni kaució erejéig. A már befizetett előlegek és részvételi díjak visszatérítéséről, és a kárenyhítés módjáról a kormányrendelet értelmében a biztosító dönt és intézkedik az elkövetkező napokban.

Hétfőn mintegy 80 utas nem tudott elutazni Görögországba, mivel a Bella Tours utazási iroda az utazás előtt, a repülőtéren arról értesítette őket, hogy csődbe ment. Az utazási iroda Kréta és Kos szigetére szervezett utazást, ehhez két charter járatot foglalt le. A MTI helyszínen lévő tudósítója szerint a repülőtéren hétfőn este 45-50-en várakoztak arra, hogy megoldódjon a helyzet.

A Malév chartergépét két utazási iroda bérelte. A másik utazási iroda pontosan fizetett, a Bella Tours azonban sem az indulás előtt egy héttel lejáró határidőig, sem azt követően nem utalta át a pénzt.