Környezetbarát megoldások St. Moritzban

Vágólapra másolva!
A magas széndioxid-kibocsátás okozta környezeti károk St. Moritzban sajátos ötletet adtak egy szállodának: amelyik vendég környezetbarát technológiával érkezik, az a Hotel Europa St. Moritzban húszszázalékos kedvezményt kap. Az ajánlatból nem csak a hybrid gépjárművek tulajdonosai profitálhatnak, de a vonattal érkezők is spórolhatnak egy kicsit.
Vágólapra másolva!

Az üdülések célja általában első sorban feltöltődés. Világszerte számos szolgáltató töri a fejét, hogyan is lehetne ezt a turisták számára a lehető legkedvezőbben megvalósítani. Hogy az üdülés alatt hogyan lehetne energiát spórolni, az már jóval kevesebbeket foglalkoztat.

A Hotel Europa St. Moritz tulajdonosa, Armin Bützberger úttörőszerepet vállal az energia-megtakarítás ügyében. Ő maga már évekkel ezelőtt hybrid meghajtású autóra cserélte korábbi gépkocsiját és nagyra értékeli a robbanó, és az elektromos motor sajátos összjátékát. Ám ami a legnagyobb örömöt jelenti számára, hogy ezáltal óvja vidék környezeti értékeit, amely a régió egyik legnagyobb tőkéje is egyben.

Az ökoúttörő, hogy felkeltse vendégei érdeklődését, tervei szerint 20 százalék kedvezményt ad mindenkinek, aki környezetkímélő technológiával érkezik a szállodába. A hybrid autó tulajdonosok mellett a vonattal érkezők ugyanúgy részesülnek a kedvezményben.

Most amúgy is érdemes a svájci városkába megszállni, mert aki a Europa St. Moritz szállodában, vagy további 70 St. Moritz-i szálloda egyikében foglal szobát magának, az ingyenesen használhatja a hegyi vasutakat és a régió komplett tömegközlekedési hálózatát. A "St. Moritz inkluzív" ajánlat fénypontját jelenti az utazás a Muottas Muragl-vasúttal, amely idén nyáron ünnepli 100 éves fennállását.

Szintén az inkluzív ajánlat keretén belül ingyenesen használhatják a St. Moritz-i vendégek a Corvigliát, a Diavolezzát és a Celerini hegyi vasutat, valamint a Piz Nair felé közlekedő, és a Corvatsch Furtschellas hegyi vasutat.

Az alternatív energiák felhasználásának bővítéseként, a Hotel Europa St. Moritz napkollektorok felszerelését tervezi, hogy ezzel fedezzék a szálloda komplett melegvízellátását.

Mint ismeretes az a klímaváltozás, pontosabban az intenzív melegedés a világ országai közül Svájcban érezteti leginkább hatását. A Theoretical and Applied Climatology folyóirat közelmúltban megjelent tanulmányában az áll, hogy "Svájcban az utolsó harminc esztendőben, 1975 és 2004 között, évtizedenként 0,57 Celsius fokkal nőtt az átlaghőmérséklet, miközben az északi féltekén átlagban évtizedenként "csupán" 0,25 Celsius-fokkal emelkedett a hőmérséklet."

Svájci meteorológusok mérései azt bizonyítják, hogy a hőmérsékletemelkedés különösen az 1980-as évektől erősödött fel. A környezeti hatásokra reagálva ekkor kezdődött el az alpesi gleccserek visszahúzódása, valamint a fák korábbi virágba borulása. A tanulmányuk szerint a változások nyomán nőtt meg az árvizek, a hegy- és kőomlások és az iszaplavinák veszélye az alpesi országban.