Vágólapra másolva!
Az idei balatoni hajózási szezonban augusztus végéig 5 százalékkal emelkedett a személyhajók, és ennek duplájával a kompjárat forgalma annak ellenére, hogy az augusztus önmagában visszaesést hozott az elmúlt év adataihoz képest - számolt be Borbély Judit, a Balatoni Hajózási Zrt marketingvezetője a távirati irodának.
Vágólapra másolva!

Borbély Judit kifejtette, a társaság életében rendkívül jó eredményeket hozó előszezon és erős július után az augusztus gyengébbre sikerült. Öt-hat százalékkal is elmaradt a hajózás- és a komp személyszállításának forgalma az egy évvel ezelőtti, kiemelkedő augusztusi eredményektől. Ez sem tudta azonban megtörni azt a pozitív tendenciát, ami az utóbbi évek idegenforgalmát jellemzi a Balatonnál - mondta a szakember.

Míg tavaly az előző évhez képest 1-2 százalékkal nőtt a komp forgalma, az idén 8 százalékkal több utast, és 11 százalékkal több járművet szállítottak Szántód és Tihany között.

Az április elejétől közlekedő sétahajókon 8, a menetrend szerint közlekedő személyhajókon 4,5 százalékkal utaztak többen, mint az elmúlt évben, ami csekély mértékben, de szintén felülmúlja a 2005-2006 közötti növekedési tendenciát - tette hozzá. Véleménye szerint a balatoni idegenforgalom alakulásáról a komp forgalmi adatai adnak pontosabb képet, mivel a személyhajózás eredményeit jelentősen befolyásolja a mindenkori időjárás. Nagy melegben ugyanis inkább strandra mennek az emberek, hidegben, esőben, pedig kerülik a hajóutazást - tette hozzá.

Borbély Judit hangsúlyozta, a hajózási társaság forgalmi mutatóinak javulása nem a külföldi, hanem az üdülési csekket is felhasználó belföldi turizmus fellendülésének köszönhető.