Öt év múlva nyit az első űrhotel

Vágólapra másolva!
A tervek szerint 2012-ben "nyitja meg kapuit" a Galaktikus Lakosztály nevű méregdrága űrhotel, amelynek fedélzetén az utasok 80 perc alatt kerülhetik meg a Földet - írja a CNN Travel.
Vágólapra másolva!

Az űrhotel barcelonai tervezői szerint ez lesz a legdrágább ilyen létesítmény a Galaxisban, ugyanis egy 3 napos tartózkodás nem kevesebb mint 4 millió dollárba kerül majd. Ezalatt az idő alatt az utasok naponta 15-ször gyönyörködhetnek a napfelkeltében, a fedélzeten pedig tépőzára űrruhákban közlekedhetnek majd, Pókember-szerűen a falakhoz rögzítve magukat.

Xavier Claramunt, a tervezőcég igazgatója a lapnak elmondta, hogy a három hálószobás minihotel egységei kapszulaalakúak lesznek és molekula-szerűen kapcsolódnak majd egymáshoz. A kapszula-alakra azért van szükség, mert a hotel elemeit egy-egy rakéta fedélzetén juttatják majd az űrbe.

A tervező szerint a legnehezebb feladat a fürdőszoba kialakítása lesz. A turistaűrhajósok tisztálkodás céljára egy fürdőkabinba lépnek majd be, ahol vízbuborékok lebegnek, ezeket használhatják mosakodásra. Szintén fontos megoldandó feladat a vendégek lehető legtökéletesebb elkülönítése, hogy biztosítsák számukra a megfelelő intimitást. Amikor az utasok nem a látványban gyönyörködnek, különböző, az űrturizmus fejlesztését célzó kísérletekben vesznek majd részt.

Az űrhotel fejlesztése mintegy 3 milliárd dollárba kerül, amit amerikai, japán és Egyesült Arab Emírségekbeli üzletemberek finanszíroztak, akik kiléte egyelőre titkos - mondta a tervezőmérnök.

Előzetes számítások szerint mintegy 40 ezren vannak azok, akik képesek kifizetni egy ekkora összeget a háromnapos űrutazásért, de nem tudni, hogy közülük hányan szeretnének részt venni egy ilyen utazáson. A befizetett összegért nemcsak az űrben töltött három napot biztosítja a cég a jelentkezőknek, hanem egy nyolchetes intenzív kiképzésen is részt vehetnek egy eldugott trópusi szigeten - írja a CNN Travel.