Újjáéled és újraéleszt a turizmus New Orleansban

Vágólapra másolva!
Két évvel a Katrina hurrikán végzetes csapása után New Orleans újjáépítési munkálatai intenzíven haladnak. A jelek szerint a várost újra lendületbe hozza a turizmus, amely a louisianai főváros éves költségvetésének eddig 35 százalékát biztosította. A 2005-ös természeti csapás a város sosem látott rekordkísérletét törte meg, amikor New Orleans éppen 10, 1 milliós turistaforgalmát igyekezte felülmúlni.
Vágólapra másolva!

Már a századfordulón is népszerű volt

A keleti és nyugati parti metropoliszok után New Orleans az egyik leglátogatottabb amerikai város. Az erős európai és spanyol behatás már évs

zázadokkal ezelőtt rányomta bélyegét New Orleans arculatára. A harmadik és nem kevésbé fontos hatás a Mississippi menti fekete lakosság által hozott déli kultúra, amellyel szintén sokat formálódott a város jellege. A három kultúra speciális elegyéből hamar kiderült, hogy alighanem a zene a legkézenfekvőbb közös nevező.

A helybéliek és az új zenei hatások iránt érdeklődő idegenek már a századfordulón felpezsdítették az éjszakai életet, a zenekarok napról napra teltházak előtt léptek fel. Kialakultak az állandó formációk, és sok szórakozóhely már törzsközönséget mondhatott magáénak. A Bourbon Streeten és a Basin Streeten ismert és kevésbé ismert zenekarok játszották a különböző kultúrák közös nyelvét, a regtime muzsikát.

Régi-új belváros

Szerencsére a két évvel ezelőtti Katrina hurrikán sértetlenül hagyta a kulturális és turisztikai központnak számító francia negyedet, ahol egykor a jazz és ragtime bandek zenéltek. Itt a természeti csapás előtt üzemelő 3414 étteremből ma már 1648 teljes gőzzel üzemel, emellett 65 teljesen új vendéglátóhely is nyílt.

Szállodai szobákból sincs hiány: míg a városban 31 ezer szoba foglalható, addig az elővárosokban található 256 hotel, közel 40 ezer szobával várja a városba ékező turistákat.

A világhírű Harrah, és Ritz Carlton a közelmúltban nyitotta meg újjáépített szállodáit. A szobákra már az idén is nagy kereslet volt, főleg a világhírű Mardi Gras zenei fesztivál idején, amire az idén tavasszal 700 ezer turista volt kíváncsi.

A természeti csapás előtt a Louis Amstrong nemzetközi repülőtérről mintegy 162 járat 42 városból szállította a turistákat. A járatok a korábbi adatokhoz közel azonos számban működnek: jelenleg 109 repülőjárat köti össze New Orleans-t 32 amerikai várossal.

Újra helyreállt a rend a város kikötőjében is. Az Egyesült Államok második legnagyobb hajóállomásán már nemcsak a kereskedelmi, hanem a hatalmas utasszállító óceánjárók is kikötnek. Megújította szerződését a várossal további két évre a világhírű Carnival Cruise Line is, így nem kis létszámú átutazó forgalmat generál a városnak. A tranzit turisták karibi körúton vesznek részt, melynek első városlátogató állomása New Orleans.

A város újraélesztésének terve és az eddigi eredmények jóllehet biztatóak, Ray Nagin New Orleans újraválasztott polgármestere azonban tisztában van azzal, hogy a város 455 ezer lakosának alig kevesebb, mint fele tért vissza. Hogy a turizmusból származó korábbi bevételt biztosítja magának a város, a jelenlegi lakosságnak évi 3 ezer dollárnyi plusz adóval kellene hozzájárulniuk New Orleans éves költségvetéséhez.

Szabó Kata