Csípős medúzák a spanyol és francia strandokon

Vágólapra másolva!
Medúzainvázió fenyeget a Földközi-tengeren egészen a spanyol Costa del Soltól a Francia Riviéráig. A mostanában már évente ismétlődő jelenség ellen különböző megoldásokkal próbálnak védekezni a partmenti szállodák, hogy megmentsék a turisztikai szezont - írja a Travelwirenews.
Vágólapra másolva!

A Cote d'Azur fővárosában, Cannes-ban például egy a vízen lebegő akadályt helyeznek el a partok közelében, amely képes arra, hogy megakadályozza a medúza rajok partközelbe jutását. A medúzák csípése komoly fájdalmat okoz és már eddig is több ezer fürdőző találkozott e kellemetlen élőlényekkel.

Spanyolországban önkéntesek segítségével próbálják megoldani a problémát: hajókkal járják a partmenti vizeket, összegyűjtik a medúzarajokat és a partoktól távolabb, mélyebb vizeken engedik őket szabadon.

Franciaországban az elmúlt évben komoly bevételkiesés okoztak a turisztikai szolgáltatóknak a hatalmas rajokban érkező medúzák, ezért idén igyekszenek felkészülten várni az érkezésüket. Az említett vízen lebegő akadály tulajdonképpen egy műanyag rúd, amire egy hálót rögzítettek. A háló két méter mélyre nyúlik a tengerbe, ez a mélység elegendő ahhoz, hogy kiszűrje a medúzákat. Egyébként hasonló módon tisztítják meg az olajszennyeződésektől is a tengert.

A Földközi-tengerben a medúzarajok elszaporodásáért sokan a klímaváltozást és az ennek nyomán felmelegedő tengereket okolják.