Új csónakházakat építenének a Dunakanyarban

Vágólapra másolva!
Csónakházak építésével lendítené fel a Dunakanyar turizmusát a térségi fejlesztési tanács, amely szerint hat településen vannak meg ennek a fejlesztésnek a feltételei - közölte a szervezet alelnöke szerdán a távirati irodával.
Vágólapra másolva!

Budapest és a Balaton mellett a Dunakanyar az idegenforgalom által leginkább látogatott hely az országban, és az a cél, hogy e régió még inkább vonzóvá váljon a hazai és a külföldi vendégek számára - emelte ki Bóth János, a Dunakanyar Térségi Fejlesztési Tanács alelnöke.

A program keretében Visegrádon, Szentendrén, Vácott, Kisorosziban, Kismaroson és Sződligeten épülhet ki új vízibázis az evezés kedvelőinek - tette hozzá.

A megvalósuláshoz elsősorban uniós forrásokat szeretnének elnyerni, az EU ugyanis hamarosan pályázatot ír ki a turizmus fellendítésére, s ezen már jól előkészített tervekkel indulhatnak az érintett önkormányzatok.

Egy-egy csónakház felépítése hozzávetően 100-120 millió forintot igényel, ehhez pedig 10 százalékos önrésszel kell hozzájárulni. A ráfordítás gyorsan megtérülhet, a kajakozás, kenuzás hívei ugyanis nyílván igénybe veszik a csónakházakra települő éttermek, szálláshelyek szolgáltatásait, így pedig a bevételek is növekednek - jelezte.

A tanács az eltérő helyi adottságokhoz igazodva többféle csónakház tervét is elkészíttette, így lesz, amelyik lábakon áll, lesz, amelyik vízen úszik, és lesz, amelyik a parti töltésre épül.