Jól ment tavaly a légitársaságoknak

Vágólapra másolva!
A korábbihoz képest nagyobb profitra számítanak az idén a világ légiforgalmi társaságai, elsősorban annak köszönhetően, hogy mérsékelték költségeiket, és rekordra nőtt a gépek kihasználtsága, mondta a nemzetközi légiforgalmi szövetség (IATA) vezérigazgatója kedden.
Vágólapra másolva!

Giovanni Bisignani a szervezet éves közgyűlésén elmondta: a légitársaságok az idén 470 milliárd dollár bevételre és 5 milliárd dollár körüli adózott eredményre számítanak. Áprilisban még csak 3,8 milliárdot, korábban 2,5 milliárdot vártak erre az évre.

Az IATA-vezető utalt arra, hogy a légicégek az elmúlt öt évben 53 százalékkal növelték a termelékenységet, a költségeket - üzemanyag nélkül - 15 százalékkal mérsékelték, a gépek foglaltsága tavaly rekordot, 76 százalékot ért el.

Azok a vállalatok, amelyek néhány éve hordónként 20 dollár körüli olajár mellett voltak csak képesek nyereséget termelni, ma a közel 70 dolláros olajár mellett is jövedelmezőek. Az IATA-hoz 250 légitársaság tartozik, ezek adják a menetrendszerű légiforgalom 94 százalékát világszerte.