Tánc, sport, design - gyerektáborok a nyári szünetre

Vágólapra másolva!
Alig két hét van hátra az idei tanévből, ilyenkor már a legtöbb gyerek az előtte álló nyárra és a vakációra koncentrál. Ami a gyerekeknek várva várt izgalom, a szülőknek némi gond is egyben, hiszen nem kevés szervezőmunkát és anyagi ráfordítást igényel, hogy a nyári szünetben megfelelő, lehetőség szerint tartalmas programokról gondoskodjanak a gyerkőcöknek. Táborzási lehetőségek a nyári szünetre.
Vágólapra másolva!

Passzoljuk le őket a nagyihoz, vagy menjenek inkább táborba? Néhány napon belül ezzel az aktuális kérdéssel találja szembe magát a legtöbb, iskolás gyermekét terelgető szülő, s kezdődhet a kutatómunka, hogy a lehető legjobb és a pénztárcához leginkább alkalmazkodó nyaralást találjuk meg a bocsoknak. A nyári szünet alatt általában 8-10 hétig kell megoldani az állandó felügyeletet a gyerekeknek, és ha az éves rendes kéthetes szülői szabadságot, illetve a mondjuk egy hétig tartó nagyszülői felügyeletet leszámítjuk, még mindig több mint egy hónapot kell valahogyan áthidalni.

A gyerekek táboroztatása, netán valamilyen külföldi tanfolyamra küldése pedig nem olcsó mulatság. A gyerekek számára évről évre nagyobb a kínálat táborozásra, nyaralásra, a szülők így a pénztárcájuk szabta korlátok mentén bőségesen választhatnak. A lehetőségek az olcsóbb iskolai, önkormányzati táboroktól kezdve, az oktatási célú - például nyelvi - és a gyerekek hobbijához kapcsolható programokig tartanak, s a piramis csúcsán az egészen speciális, divatos táborozási lehetőségek állnak, amelyekért már mélyen a zsebébe kell nyúlnia a kedves szülőnek.

A táborok általában a nyári szünet teljes időtartama alatt várják a gyerekeket, de a legtöbb rendezvény a szünidő elején áll rendelkezésre. A táborok ára főként a helyszíntől, az ellátástól, az elhelyezés minőségétől és a foglalkozásoktól függ. Egy egyhetes bentlakásos tábor ára 20-25 ezer forintnál kezdődik, de például a számítógépes, vagy nyelvi táborok - még az itthoniak is - ennél jóval drágábbak. Évről évre probléma, hogy a táborozásokon pont a legszegényebb családok gyermekei nem tudnak részt venni, akiknek pedig a legnagyobb szükségük lenne rá.

A legáltalánosabbak és a gyerekek körében is legnépszerűbbek az iskolai, vagy óvodai táborok, amelyet ma már szinte minden iskola biztosít diákjainak. Ezek előnye, hogy a gyerek ismerős barátok és ismerős tanárok, felügyelők társaságában tölthet el egy hetet, nem kell idegen gyerekekkel megismerkednie, bár ez utóbbi igen hamar leküzdhető probléma. Egy ilyen táborozás 5-7 napra kb. 20 ezer forintból megúszható és ezért a kicsik teljes ellátást kapnak, foglalkozásokon vehetnek részt, kirándulni viszik őket.

Forrás: [origo]
A gyimesi tánctábor festői helyszíne

Olcsóbb megoldásnak számítanak az önkormányzatok által szervezett napközis táborok, ahol már napi 400-500 forintból is megoldható a gyerekek felügyelete. Ezek a táborok rendszerint reggeltől estig biztosítanak felügyeletet, étkezést és foglalkozásokat a gyerekek számára.

A legnagyobb választék azonban az üzleti alapon szervezett táborokból van, de értelemszerűen ezekért nagyobb összeget kell kifizetniük a szülőknek. Az ilyen nyaralási lehetőségek 30-60 ezer forint között mozognak átlagosan, de természetesen van ettől drágább lehetőség is. A táborok főként vidéken megrendezett kirándulások, valamilyen sporttevékenységgel, tanulással, természetjárással egybekötve. Egyre több az olyan lehetőség is, ami valamely konkrét szabadidős tevékenység köré épül. Ennek megfelelően népszerűek a tánc- és zeneművészeti táborok, különböző sporttáborok, lovas- és vándortáborok, de ilyenkor válogathatunk a legtöbb hazai és külföldi nyelvi tábor között is, amelyek - főként az utóbbiak esetében - már komoly, százezres költségig is elmehetnek. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ezeket a lehetőségeket a kevésbé jómódú, többgyermekes családok többségében már nem tudták igénybe venni.

Idén is elérhető az interneten a Budapesti Művelődési Központ Mini Tipp című vakációs programgyűjteménye, ahol részletes tájékoztatást kaphatnak a szülők a rendelkezésre álló hazai és külföldi táborozási lehetőségekről. A bentlakásos táboroktól kezdve a külföldi nyelvi táborokig széles a kínálat, sőt külön tábor- és szálláshely lista is megtalálható itt például a tantestületek segítségére. A bentlakásos és napközis táborok tematikus felsorolásából pedig minden szülő kiválaszthatja a gyermeke számára legérdekesebb foglalkozásokat az indián és mesetábortól kezdve a cirkuszművészeti, horgász-, vagy épp a design-táborig.