Tíz liter pálinka vámmentesen

Vágólapra másolva!
Az unióból hazánkba érkező utasok által hozott dohánytermékek esetében 800 szál cigaretta, 200 darab szivar, alkoholtermékek esetében 110 liter sör, 10 liter pálinka, vagy más magas alkoholtartalmú ital és 90 liter bor minősül nem kereskedelmi jellegűnek - közölte a vám- és pénzügyőrség a távirati irodával.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unión kívülről vámmentesen behozható dohánytermék-mennyiség 200 szál cigaretta, vagy 100 szál szivarka, 50 darab szivar - áll a közleményben. Vámmentes 175 euróig a személyi poggyász is. Ez egyrészt az utas személyes csomagjainak egészét jelenti, melyet az érkezéskor a vámhatóságnak be tud mutatni, másrészt az előre vagy maga után küldött csomagokat, ha azt feladáskor kísérőpoggyászként regisztrálták.

Behozható vámfizetés nélkül 50 gramm parfüm, és 0,25 liter kölnivíz, valamint az utas személyes szükségleteihez szükséges - kezelőorvos által előírt mennyiségű - gyógyszer, azonban szinte minden ország tiltja a nyugtatók, élénkítők és hallucinogének bevitelét.

A közlemény szerint amennyiben az uniós állampolgár házi kedvencével kívánja átlépni a határt, úgynevezett állatútlevéllel kell rendelkeznie. Ezt a lakóhely szerint illetékes állatorvos adja ki, amennyiben az állat rendelkezik a szükséges védőoltásokkal, és azonosítása tetoválással vagy mikrocsippel megoldott. A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy a kisállat útlevél egy oltási időszakra érvényes (kutyáknál ez egy év), ezután újra ki kell váltani.

A kulturális javaknak egy másik államba - unióba és harmadik országba egyaránt - történő kiviteléhez a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által kiállított engedély szükséges.

A kommüniké szerint az ilyen jellegű tárgyak csak meghatározott határátkelő-helyeken szállíthatók. Az utazás előtt mindenképpen célszerű tájékozódni a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal honlapján.

Az uniós határozat értelmében január 1-jétől szeptember 30-ig tilos Románia és Bulgária egész területéről élő sertés, friss sertéshús (hűtve, fagyasztva), sertésből származó előkészített hús és húskészítmény az Európai Unió más tagállamaiba történő szállítása - figyelmeztet a közlemény.