A szuperserpa új rekordja az Everesten

Vágólapra másolva!
Saját világrekordját döntötte meg Appa, a veterán nepáli serpa, aki tizenhetedszer is megmászta a Mount Everestet. A serpák 1950 óta állnak a hegymászó expedíciók szolgálatában.
Vágólapra másolva!

A nepáli hegymászószövetség bejelentése szerint Appa és csapata, a Szuper Serpa Expedíció 8 tagú legénysége szerdán, helyi idő szerint 8:45-kor érte el a 8850 méter magas csúcsot. Az expedícióról dokumentumfilmet forgatnak, a bevételt pedig a serpagyerekek oktatására és egészségügyi ellátásuk javítására fordítják.

A 46 éves Appa az egyik legtekintélyesebb serpa Nepálban. Először 1989-ben járt a világ legmagasabb pontján. 2000. május 26-án már tizenegyedszer mászta meg a hegyet, megdöntve kollegája, Babu Csiri tízszeres rekordját. Azóta ő a csúcsmászási csúcstartó, és szinte minden évben felmegy a világ tetejére. A lista második helyezettje a 41 éves Csevang Nima, aki 14-szer járt a csúcson.

A Szuper Serpa Expedíció tagjai között ott van a 39 éves Lapka Gelu is, aki 13-szor jutott fel a Csomolungmára. Évekig a mászásgyorsasági rekordot is Gelué volt 10 óra 46 perccel, mígnem 2004 májusában az akkor 26 éves Pemba Djori 8 óra 10 perces eredménnyel átvette a vezetést.

A Himalája hegyei közt élő apró termetű, legendásan szívós serpák hagyományosan jaktenyésztésből éltek, 1950-ben aztán Nepál megnyitotta határait, és elindult a Himalája-turizmus. A serpák azóta helyismeretüket és különleges képességeiket rendszeresen az expedíciók szolgálatába állítják, kalauzolják a hegymászókat és cipelik a felszerelést.