Szavaznak a Dunakanyar hét csodájáról

Vágólapra másolva!
Gyűlnek a javaslatok a Dunakanyar-Pilis kistérség hét csodájára, eddig csaknem ezer helyi lakos nyilvánított véleményt, vagy küldött javaslatot - közölte az akciót meghirdető Szentendrei Új Kulturális Központ igazgatója hétfőn a távirati irodával.
Vágólapra másolva!

Az ókori világ 7 csodájának mintájára márciusban indult a felmérés, amely a kistérség 12 településének építészeti, kulturális, természeti értékeit veszi számba. A sorrend kialakítására a helyben élőket kérték fel, szavazni június 1-ig lehet - mondta Kriaszter Attila.

Összesen 39 épített, természeti és kulturális értéket tartalmaz a lista, közöttük például a középkorban kialakult szentendrei Fő teret, a skanzent, a pomázi Teleki-Wattay-kastélyt, a visegrádi királyi palotát.

Az épített értékek mellett a kulturális kincsek közé sorolták a többi között Móricz Zsigmond munkásságát, mert az író több évtizeden át Leányfalun élt, de a szentendrei képzőművészet is választható a listáról. A természeti értékek között megtalálható a csak ezen a tájon élő pannon gyík, a réti sas és a tahitótfalui eper, amelyet a Szentendrei-szigeten termesztenek - utalt rá az igazgató.

A beküldési határidő lejárta után bíráló bizottság rendezi össze a javaslatokat és dönti el, mely értékekből áll a Dunakanyar 7 csodája.

A kezdeményezésből az idegenforgalom is profitálhat. Budapest és a Balaton után eddig is az ország leglátogatottabb helye volt a Dunakanyar, a hét csoda megtekintésére szervezendő túrák pedig tovább növelhetik e térség turisztikai vonzerejét - vélte Kriaszter Attila.