Hová menjünk nyaralni 120 ezerből?

Vágólapra másolva!
Sorozatunk első részében megnéztük, hogy mit lehet kihozni egy igazán alacsony költségvetésű nyaralásból. Most emeljük egy kicsit az összeget, s adunk néhány tippet, mit kezdjen az ember a szabadsága idején 120 ezer forintból.
Vágólapra másolva!

Az első szabály, ha korlátozott összeg áll rendelkezésünkre a nyári pihenés megtervezésekor, hogy legyünk mindenben rugalmasak! Nemcsak az üdülés helyszínének kiválasztásával takaríthatunk meg pénzt, hanem akkor is, ha nem ragaszkodunk mereven az indulás időpontjához. Persze előfordulhat, hogy nem teljesen rugalmas az utazás időpontja, ekkor igyekezzünk kiválasztani egy 2-3 hetes időszakot, amelyen belül változtathatunk az indulás és érkezés időpontján attól függően, hogy mikor mennyibe kerülnek a jegyek!

Ez utóbbi főként a fapados légitársaságok jegyeinek foglalásakor lehet döntő, hiszen ezeknél a cégeknél a kevésbé frekventált időpontokban kedvezőbb árakon találhatunk repülőjegyet. A megtakarítás érdekében érdemes minél több fapados légitársaság hírlevelére feliratkozni, mivel ezek mindig tájékoztatják az utasokat az éppen aktuális akciókról, az olcsóbb lehetőségekről. Értelemszerűen a fapados cége nyári menetrendjében szereplő kedvelt üdülőhelyekre hamar elfogynak a jegyek és minél kevesebb szabad hely áll az utasok rendelkezésére, annál magasabb árakon lehet megszerezni azokat. Azért nem árt próbálkozni, kivételek mindig akadnak.

Az utazás egyéni tervezésekor hasznos lehet, ha külföldi weboldalakat is böngészünk, hiszen így jóval nagyobb választékból válogathatunk. Rendkívül hasznosak például azok a weboldalak, amelyek a megvásárolható repülőjegyek árát hasonlítják össze két megadott település között, s az eredmény ismeretében mindenki ledöntheti, hogy melyik járatra vált jegyet. Érdemes böngészni például a kayak, vagy az opodo oldalait, hiszen ezek a portálok nemcsak a repülőjegyek árait hasonlítják össze, hanem a szállodák, a bérautók, vagy a hajós nyaralásokéit is.

Olcsón Dalmáciába

A fapados akciós ajánlatokat böngészve könnyen rátalálhatunk a Wizz Air kedvezményes jegyeire. A rózsaszín-lila társaság gépein július elején 21 870 forintért juthatunk el a horvátországi Splitbe, ahol ezért az árért egy szombattól szombatig tartó nyaralásban gondolkodhatunk.

Mivel Split inkább kirándulási célpont, mintsem a nyaralás tartós helyszíne, érdemes egy közeli tengerparton szállást nézni, de a kiváló közlekedésnek köszönhetően akár egy szomszédos szigeten is nézhetünk magunknak nyaralóhelyet. Utóbbiakhoz tarozik, a Splittől mintegy 40 perces hajóútra lévő Solta szigete. A sziget a magyar turisták körében talán kevésbé ismert, mint a szomszédos Brac, vagy a kissé távolabbi Hvar és Korcula, de mindenképpen jó választás, mert nem zsúfolt, hangulatosak az itt található parányi halászfalvak, s a sziget telis tele apró, felfedezésre váró öblökkel.


Dalmácia gyöngyszeme

A repülőtértől 30 kunáért, kb. 1000 forintért juthatunk el a kompkikötőhöz, ahonnan további 28 kunáért visz a komp a szemközti Solta kikötőjébe Rogacra. Innen 40-50 kunáért visz el a taxi a kinézett apartmanhoz, vagy szállodához, de a kompokhoz igazodva buszjáratok is működnek a szigeten. Figyelem, Soltán nincs bank, s bankautomatából is csupán egyetlen található Stomorska nevű faluban, úgyhogy érdemes még a spliti beszállás előtt elegendő készpénzt magunkhoz venni. A faluban egy kétszemélyes apartmant már 234 euróért kibérelhetünk egy hétre önellátással. Az utazás költsége így a költőpénz és a biztosítások nélkül 83 500 forintra jön ki, azaz a 120 ezer forintos keretből fejenként 36 500 forint marad költőpénzre.

Majdnem a Riviéra

Ekkora összegből már majdnem a Francia Riviérára is elmehetünk egy hétre. Legalábbis a közelébe, a Marseilles melletti egykori halászfaluból üdülőövezetté avanzsált La Ciotat településre. Ha az odáig vezető összes autópályadíjat és átlagos üzemanyagköltséget összeadjuk, a Via Michelin útvonaltervezője szerint 300 euró körüli összeget kapunk, azaz mintegy 75 500 forintból jön ki személyenként az utazás, akkor , ha négyen ülnek az autóban. Ezért az összegért a francia üdülőhelyen egy kétcsillagos szállodában tölthetünk el hét éjszakát, s az árban a reggeli is benne van. Így a 120 ezer forintból mintegy 44 500 forint, 180 euro marad arra, hogy egy hétig költekezzünk a francia tengerparton, ami szűkösen bár de elég lehet, főleg, ha az étlezési költségeket a négy fő megosztja egymás közt.

A legendás Napospart

Az utazási irodák ajánlatai között is találhatunk olyan helyszínt, ahová a nyári főszezonban elutazhatunk egy teljes hétre és bőségesen kijövünk a tervezett 120 ezer forintos költségből.


Gyönyörű rövidfilm Bulgáriáról

Ilyen például a korábban már említett híres bolgár üdülőhely, a Napospart is. A rendszerváltás előtti időszak egyik kedvenc nyaralóhelye ismét egyre népszerűbb. A Burgasztól 40 km-re északra egy patkó formájú öbölben 8 km hosszan elterülő üdülőövezet Bulgária legnagyobb üdülőközpontja. A Napospart szállodái szinte kivétel nélkül a homokos tengerpart közvetlen közelében helyezkednek el így a strand néhány perces sétával elérhető.

A Naposartra július első felében 73 400 forintért utazhatunk el, ezért az árért a charter repülőjegyen kívül kétcsillagos szállodai ellátást kapunk reggelivel, valamint biztosítást is. Külön kell fizetnünk a repülőtéri illetéket a 3 ezer forintos repülőtéri transzfert és az 1500 forintos üdülőhelyi díjat. Az utazás költsége így 80-85 ezer forint körül van, így marad még költőpénzre való is a 120 ezres keretből.