Kisfilmek a nagyvilágból - görögországi nyaralási ötletek

Vágólapra másolva!
A horvátországi üdülőhelyek után a magyar turisták által leginkább látogatott szigetek és tengerpartok Görögországban vannak. A két legnépszerűbb célpont, Kréta és Rhodosz mellett most olyan helyeket mutatunk be rövid videófilmek segítségével, amelyek kevésbé ismertek, vagy kevésbé felkapottal a magyarok körében.
Vágólapra másolva!

A görögországi nyaralások tervezésekor legtöbben a már jól ismert, bejáratott helyeket keresik, s az utazási irodák kínálatában is ezek a szigetek vannak túlsúlyban. Pedig Görögországban számtalan lehetőség közül választhatnak az utazók, s ma már a kissé eldugottabb szigetekre is könnyedén eljuthatunk a különböző charterjáratokkal. Egy igazi görögországi utazásból ráadásul a szárazföldi rész felfedezése, a Meteórák, vagy Thesszaloniki és a főváros, Athén sem maradhat ki.

Az Akropolisz árnyékában

Athénban nem lehet eltévedni, mert a világ számos nagyvárosához hasonlóan a város fölé emelkedő látványosságok itt is minden esetben útbaigazítanak. Az athéni kirándulóknak elég csak felpillantaniuk az Akropoliszra, és máris könnyebb lesz a helyzet-meghatározás.

A perzsák fölött aratott fényes győzelem idején a legenda szerint a delphoi jós tudatta Periklésszel, hogy Athén az Istenek fennhatósága alatt áll, így a város hatalmasságát győzedelmi mámorban ünneplő görögök úgy határoztak, nyomban nekiállnak az építkezésnek és elkészítik a dicső város fellegvárát, az Akropoliszt.

Az attikai fennsíkon meredek mészkősziklán épült Akropolisz, mintegy 150 méter magasan emelkedik a tengerszint fölé. A több részből álló épület komplexumban érdemes megnézni a Parthenónt, Pallasz Athéné templomát, az Erechteion-t a fellegvár kultusztemplomát, Niké, a győzelem istennőjének szentélyét és templomát, amely a jón építészeti stílus egyik gyöngyszeme. Ugyanilyen érdekes Propülaia hatalmas bejárati kapuja, melyeket pentelikoni márványból építették vagy a Brauranion Artemisz szentélye, amelynek ma már csak a maradványai láthatók. Az "érctárban", az istennőknek szánt fogadalmi ajándékok tárolására szolgáló csarnok romjait tekinthetjük meg. Az Akropolisz déli oldalán pedig megtaláljuk a Dionüszosz színházat. Tovább a cikkre!


Klip Görögországról

Az ismeretlen Mykonos szigete

Ma már Apolló unokája Mykon is boldog lenne, ha tudná, hogy Krisztus után kétezer évvel, a róla elnevezett sziget, a világutazók az egyik legkedveltebb turistacélpontja lett. Alig száz négyzetkilométeren, az Égei-tenger szigetvilágának apró ékszerdoboza Mykonosz. Közel nyolcvan kilométer hosszú partszakaszán, kilenc híres strand található. Érdemes autóval felfedezni a szigetet mielőtt strandot választanánk, mert egyik jobb, mint a másik. Lássuk őket egyenként.

Ornos azért népszerű, mert közel van a fővároshoz Mykonoszhoz, és a tengerpart széles és homokos. Kalafatis a sziget északi részén található. Erre a partszakaszra az a legjellemzőbb, hogy mindig szeles, nem nehéz kitalálni hát, hogy Kalafatis a szörfösök paradicsoma, és minden vízisport-rajongó idejár. A Panormos nevű partszakasz szintén a sziget északi részén található, ami a helyi görög lakosság egyik kedvenc partszakasza. Hétvégenként a görögök is idejárnak, fittyet hányva a sok külföldire. Nem zavarja őket az sem, hogy itt nincsenek nyugágyak, viszont a szelek miatt a levegő kellemesebb, és a víz is fodrozódik.

Pranga beach talán a legideálisabb strand az egész szigeten. Sekély, lassan mélyülő fehér homokos partja a kisgyermekes családoknak is kedvez. Itt a késő délutáni koktélok után, korán kezdődnek az esti partik. Napnyugta után, ahogy hűl a levegő fiatalok Prangáról továbbállnak a Paradise strandra, ahol végül is napszaktól függetlenül a legnagyobb a pezsgés. További tudnivalók Mykonoszról itt.


Rövidfilm Mykonoszról