Autóbérlés üdülési csekkel

Vágólapra másolva!
A közelmúltban egyre több cég döntött úgy, hogy a munkavállalóknak adható juttatások egy részét üdülési csekkben biztosítja. Eközben egyre bővül azon szolgáltatások száma, amelyeket igénybe vehetnek a csekk tulajdonosai. A legjabb tervezett bővítéssel már akár autót is bérelhetünk és biztosítást is köthetünk üdülési csekkel.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, folytatódik az üdülési csekk sikertörténete. A ma már tucatnyi szolgáltatásra felhasználható jegyeket egyre nagyobb számban vásárolják a gazdálkodó szervezetek. Az idei év első negyedévében például már 254 ezer személy kapott kedvezményes üdülési csekket, ez duplája az előző év hasonló időszakában regisztrált értéknek. Az idei évben pedig már 5,5 milliárd forint értékben vásároltak a cégek és különböző szervezetek dolgozóik részére.

Az üdülési csekkel rendelkezők ez év január elsejétől mintegy 7 ezer szolgáltatónál használhatják fel csekkjeiket. Ezen szolgáltatók száma megduplázódott az előző évhez képest. Csakúgy, mint az igénybe vehető szolgáltatásoké. Az üdülési csekkeket kiadó Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány honlapján található információk szerint az üdülési csekkek nemcsak szállodákban, panziókban és szobakiadó helyeken, illetve utazási szolgáltatások igénybevételéhez használhatók, hanem például kulturális szolgáltatásokat, belépőjegyeket (Forma-1, Hungexpo vásárok, állatkert), egészségmegőrzési (például fogászati kezelést), valamint sport- és szabadidős szolgáltatásokat is vásárolhatunk a csekkekkel.

Az üdülési csekkekkel horgászengedélyeket is vásárolhatunk, fizethetünk velük éttermekben, fürdőkben és uszodákban is. Azok az üdülési csekkeket, amelyeket 2006. december 31-ig adtak és amelyeken szerepel az "üzemanyagra is felhasználható" megjelölés, 2007. december 31-ig a Mol benzinkútjainál üzemanyag-vásárlásra is felhasználhatók. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány legújabb tervei szerint pedig a felhasználási lehetőségeket további bővítik, így a közeljövőben akár gépkocsi-, sátor- és síkölcsönzés, illetve utas- és baleset-biztosítás során is lehet majd fizetni vele.

A bővülő felhasználási lehetőségek ellenére az adatok azt mutatják, hogy a csekktulajdonosok továbbra is a szálláshelyeken veszik igénybe legnagyobb számban a csekkeket. Az elfogadóhelyek közül a szállodák viszik a prímet: ezek a teljes forgalom mintegy felét adják, míg a panziók, falusi vendégházak, kempingek, turistaszállók további 20-25 százalékkal járulnak hozzá az összfelhasználáshoz.

Praktikus tudnivalók az üdülési csekkekről

Az üdülési csekkek a kiállítástól számított egy évig érvényesek, ez időszakon belül használhatók fel a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány honlapján lévő szolgáltatásokra a megadott elfogadóhelyeken. A csekkeken minden esetben feltüntetik a lejárat idejét.

A csekk nem váltható be készpénzre, s a lejárt csekk nem fogadható el fizetőeszközként, cseréjére vagy névértéken pénzben történő megtérítésére sincs lehetőség. A csekktulajdonosok ugyanakkor a lejárat előtt meghosszabbíthatják az üdülési csekkek érvényességi idejét abban az esetben, ha a lejáratig nem tudják felhasználni azokat.

A csekkeket nem kötelező egyszerre felhasználni, a különböző címletű jegyekkel eltérő alkalommal, különböző elfogadóhelyeken is fizethetünk, de ezt csak belföldi elfogadóhelyeken tehetjük meg, az üdülési csekkek külföldön nem használhatók fel.

Fontos tudni, hogy az üdülési csekk egy bizonyos összegig adó és járulékmentes. A kifizető és felhasználó személy számára a minimálbér mértékéig, azaz 2007. évben 65 500 Ft-ig adó- és járulékmentes az üdülési csekk juttatása.

Szállásfoglaláskor célszerű már a telefonos, vagy e-mailben történő első egyeztetéskor jeleznünk a szolgáltató felé, hogy a számlát üdülési csekkel szeretnénk kiegyenlíteni. A szolgáltató semmi körülmények közt nem kérhet nagyobb összeget a szolgáltatásáért, mintha az ügyfelek készpénzben fizetnének. Az alapítvány tapasztalatai szerint egyre több szálláskiadó, vagy egyéb elfogadóhely kedvezményt biztosít abban az esetben, ha üdülési csekkel fizetünk.

Amennyiben esetleg elvesztenénk üdülési csekkünket, azokat írásban tilthatjuk le, s a pontos összeget, a csekkbirtokos nevét, a csekkek darabszámát, sorszámát, valamint a kiállító szervezet ellenjegyzését. A levelet postán vagy faxon juttathatjuk el a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványhoz.