Négy pihenőnap: hosszú hétvége No. 3

Vágólapra másolva!
Jövő héten itt az újabb, az eddigieknél hosszabb hosszú hétvége. A péntektől keddig tartó szünetben akár hosszabb utazást is beiktathatunk a programba. Egy-egy tipp belföldre és a határokon túlra. Az első a kulturális élmények kedvelőinek, a második a sportosabb pihenés szerelmeseinek szól.
Vágólapra másolva!

A május 1-jei négynapos hétvégére olyan utazási javaslatokat próbáltunk keresni olvasóinknak, amelyek kívül esnek a hagyományosan népszerű hétvégi hazai úti célokon, de ismertebb társaikhoz hasonlóan legalább annyira érdekes helyszínek, látnivalókkal, kikapcsolódási lehetőségekkel.

Az egyik ilyen helyszín a Budapesttől 130 kilométerre lévő Mezőkövesd, a Matyóföld "fővárosa". A jelenleg mintegy 20 ezer fős település már a népvándorlás idején lakott volt, s vélhetően a honfoglaló magyarok is megtelepedtek ezen a termékeny vidéken.

A település nevét először a 13. században említik az iratok, a Mezőkövesd a középkor legnagyobb részében a diósgyőri várhoz tartozott. A 15. században már mezővárosként említik, később pedig Mátyás király megerősítette kiváltságait, s mivel a város sokat szenvedett a huszita háborúkban, adómentességet is élvezhetett.

Mezőkövesd igazi viszontagságai a török hódoltság idején kezdődtek, mivel a Porta seregei kétszer, 1544-ben és 1552-ben is elpusztították, majd az 1596-os mezőkeresztesi csata után a város évekig lakatlanná vált. A hódoltság vége felé a lakosok visszatelepültek, de korábbi nagyságát csak a 18. század során érte el részben idegenek betelepítésével.

A város megtartotta mezővárosi rangját, s a koraújkor évszázadaiban tovább fejlődött, ami elsősorban a környező földek jó minőségének volt köszönhető. A termékeny földek és a viszonylag nagy birtokok vonzották a betelepülőket, amit felgyorsított, hogy a város az 1860-as évektől kezdve vasútvonallal is rendelkezett. A fejlődésnek köszönhetően a 19. század 70-es éveiben már közel 10 ezer lakója volt Kövesdnek, s ez a szám 50 év alatt közel duplájára nőtt.

A várost elkerülték a nagyobb harcok a második világháború idején, s a Bükk hegység déli lábánál az Alföld és az Északi Közép-hegység találkozásánál elhelyezkedő város mára a Mátra-Bükk régió kiemelt üdülőkörzetévé vált. Ez a körzet gazdasági, kereskedelmi, kulturális és idegenforgalmi központja.

150 éves házak közt

Mezőkövesd leghíresebb érdekessége maga a matyó népművészet. A matyó hímzést, népviseletet és a matyók hétköznapjait, ünnepeit ismerhetjük meg, ha ellátogatunk a Szent László téren lévő Matyó múzeumba, amely az egykori Korona szálló épületében kapott helyet. A múzeumban 50 éves gyűjteményében a tárgyi emlékek mellett, többek közt népviseletet bemutató kiállítást, fotógyűjteményt és kékfestőműhelyt is megtekinthetnek a látogatók. A múzeumot mozgássérültek is kényelmesen látogathatják, a belépőjegy ára felnőtteknek 400, nyugdíjasoknak és diákoknak 200 forint.

A városban tett séta alkalmával feltétlenül érintsük a Hadas városrészt! A hadas tulajdonképpen egy skanzen jellegű városrész, ahol még ma is kiválóan látható a régi településszerkezet. A zegzugos utcákon 100-150 éves épületek között sétálhatunk, amelyekben ma tájházak és alkotóházak találhatók. Van itt bútorfestő és hímző-műhely, de a látogatók kipróbálhatják a mézeskalács sütést is.

Kikapcsolódásként érdemes ellátogatni a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőbe is. A régió legnagyobb fürdőjében élménymedencék, feszített víztükrű uszoda, és gyermekmedence várja a kikapcsolódásra vágyókat. Az itt feltörő gyógyvíz sikerrel alkalmazható fürdőkúra formájában ízületi gyulladások, kopások, különböző nőgyógyászati betegségek gyógyítására, valamint sérülések, ortopédiai műtétek utókezelésére egyaránt. A fürdő területén minden év júliusában fesztivált rendeznek.

Mezőkövesdről kiindulva remek kirándulások tehetők akár a közeli Bükki Nemzeti Parkba, akár a Tisza-tóhoz és környékére.

Szálláslehetőségek

A városba látogató vendégek akár a fürdő közvetlen közelében is megszállhatnak. A négycsillagos Zsóry Hotel Fit-ben például a hosszú hétvége idején egy 3 napos/ 2 éjszakás időszakra 26 300 forintért szállhatunk meg. Az árért félpanziós ellátást kapunk és díjmentesen használhatjuk a szálloda sport- és fitnesz-létesítményeit.

Hogy juthatunk ide?

Mezőkövesdre legegyszerűbben az M3-as autópályán juthatnak el azok, akik Budapestről indulnak. Miskolcról a 3-as úton juthatunk el a városba.