400 tonna olaj szennyezheti Santorinit

Vágólapra másolva!
Több száz tonna üzemanyagot kell kiszivattyúzniuk a szakembereknek a két héttel ezelőtt, a görögországi Santorini szigeténél elsüllyedt utasszállító hajó tartályaiból, hogy megelőzzenek egy nagyobb környezeti katasztrófát - jelentette a Greenpeace.
Vágólapra másolva!

A görög Louis Cruise Lines flottájába tartozó Sea Diamond tengerjáróhajó április 6-án futott zátonyra alig párszáz méterre a kikötőtől. A fedélzeten tartózkodó 1500 utast és a személyzet tagjait időben evakuálták a süllyedő hajóról, két francia állampolgárságú utas ugyanakkor még mindig hiányzik, vélhetően ők életüket vesztették.

A katasztrófa óta több speciális hajó küzd a tartályokból kiszivárgó - egyelőre csak kis mennyiségű - olajjal, de félő, hogy a hajó tartályaiban maradt mintegy 400 tonnányi üzemanyag nagyobb rést üt a szerkezeten, súlyos környezeti katasztrófát okozva ezzel.

A szakemberek szerint a legfőbb probléma, hogy a jelenleg is szivárgó olaj és egyéb folyadékok nem az üzemanyagtartályokból jönnek. A görögországi Greenpeace igazgatója a Reutersnek elmondta, hogy túl sok időt vesztegettek el a munkálatok során és most akár egynapos csúszás is súlyos következményekkel járhat. Több mint 400 tonnányi olaj 70 négyzetkilométeren terülne el a tengeren és 25 kilométernyi partszakaszt szennyezne be, komoly károkat okozva az élővilágban és ellehetetlenítve a turizmusból élő helyieket.

Santorini minden évben többszázezer külföldit lát vendégül és a sziget Görögország egyik leglátványosabb természeti képződménye. A helyiek szerint a jelenleg szivárgó olaj már el is érte a sziget partjait és a festői Oia falucska közelében ért partot, a szennyezet sziklákat és földdarabokat kézi erővel távolítják el. Szerencsére a szennyezés egyelőre nem érte el a sziget egyedülálló, vulkanikus feketehomokos strandjait, s a helyiek reményei szerint a remélt kormánysegítséggel meg is előzhető a nagyobb katasztrófa - írja a CNN Travel.