Ökológiai vészhelyzet a Galápagos-szigeteken

Vágólapra másolva!
A turizmust, a légi forgalmat és a betelepülést korlátozó elnöki rendelet hirdettek ki Ecuadorban a Galápagos-szigetek egyedülálló állat- és növényvilágának megőrzése érdekében.
Vágólapra másolva!

A csendes-óceáni szigetcsoportot már harminc éve a világörökség részének tekinti az UNESCO, a világörökségért is felelős ENSZ-szervezet, de a közelmúltban többször is kilátásba helyezte, hogy törli a listáról az egyre romló állapotok miatt. A dél-amerikai ország kormánya így a rendelettel elébe ment az esetleges intézkedésének.

Magunktól is tudjuk, hogy mi a dolgunk, semmiféle nemzetközi szervezet tanulmányára nincs szükségünk. Éppen ezért a Galápagos-szigeteket veszélyeztetettnek nyilvánítjuk - mondta Rafael Correa ecuadori elnök.

A hatóságok szerint a nem őshonos állatfajok, az idegenforgalom és a betelepülés fenyegeti a szigetcsoportot. A rendelet értelmében felfüggesztik a turista vízumok és a tartózkodási engedélyek kiadását, korlátozzák a légi forgalmat, valamint népszámlálást tartanak, és kiutasításra számíthat, aki érvényes papírok nélkül tartózkodik a szigeteken.

Az ecuadori partoktól mintegy 1000 kilométerre fekvő Galápagos-szigeteknek 13 nagyobb és 40 kisebb tagja van. Páratlanul gazdag növény- és állatvilágát Charles Darwin brit biológus 1835-ben tanulmányozta, és közvetlenül ezután fogalmazta meg híres evolúció-elméletét.