Májustól Palkonya lesz Európa közepe

Vágólapra másolva!
Idén kiemelt fontosságú események ad otthon egy parányi Baranya megyei falu, Palkonya, ugyanis e település lesz 2007-ben lesz Európa Kulturális Faluja. A májustól októberig tartó rendezvénysorozat előkészületei már javában zajlanak a Baranya megyei településen.
Vágólapra másolva!

Az egyutcás, 350 lelket számláló, dél-dunántúli Palkonya igazi mediterrán hangulatú település. A falu egyedi hangulatát műemlék épületei, tüzes vörösborai, és csodás természeti adottságai teszik különlegessé. A dél-baranyai falu a nagy múltú villányi borvidékhez tartozik, de nemcsak a borturizmus kedvelői találhatnak itt kellemes helyszínt a pihenésre, hanem az aktív nyaralás szerelmesei is, hiszen a környék kiváló bicikli utakkal és lovagló terepekkel várja a vendégeket. A falu a művészetek fellegvára is, hiszen az elmúlt években számos képzőművész és más művészeti ágban alkotó ember költözött ide a fővárosból, más megyékből és külföldről is.

Idén e falu ad otthont az Európai Kulturális Falu nevű rendezvénysorozatnak, amelynek keretében Európa 12 országának falvai mutatkoznak be a nagyközönség előtt évről-évre. A holland alapítású mozgalom célja a falusi élet létjogosultságának hangsúlyozása, illetve a falusi értékek ápolása és bemutatása.

A 2007. májustól októberig tartó fesztiválon a tánc, a zene és a gasztronómia lesz a főszereplő. A rendezvényen minden hónapban két hétvégén lesznek a nagyközönség számára nyitott napok, ekkor mozgalomban résztvevő országok egy-egy faluját látják vendégül. Az elmúlt évben a németországi Ströbeck viselte e megtisztelő címet.

A program minden évben a Polgármesterek Konferenciájával kezdődik, ahol egy aktuális témát tárgyalnak meg a résztvevő falvak vezetői, idén a mozgalom jövőbeli lehetőségei lesznek napirenden. A konferencia egyébként egybeesik Palkonya legnagyobb rendezvényével, a Pünkösdi Nyitott Pince Fesztivállal, ahová minden évben sok hazai és külföldi érdeklődő látogat el.

A rendezvénysorozaton a szervezők elképzelése szerint minden hónapban, a kijelölt két hétvégén a helyi családoknál laknak majd az idelátogatók, akik részt vesznek a mindennapi teendők elvégzésében, s az ebédet és a vacsorát közösen költik el.

Forrás: palkonya.hu

A hétvégi programok többé-kevésbé azonosak lesznek. A pénteken érkező vendégek szombaton közös kulturális rendezvényeken vehetnek részt, ahol a vendég ország művészei, kézművesei, vagy amatőr művészei lépnek színpadra, valamint a palkonyai illetve dél-dunántúli művészek is bemutatkoznak. Ezen a napon délután turistákat, látogatókat is vár a falu, hiszen a kulturális élményeken túl a műemlék pincék ajtói is nyitva lesznek, ahol borkóstolásra is lehetőség nyílik. Vasárnap a vendégeknek a környéket járhatják majd be, valamint bekapcsolódhatnak az épp aktuális környékbeli kulturális rendezvénybe is.

A kéthetente jelentkező rendezvények mellett az Európai Kulturális Falvak fiataljait nemzetközi Alkotótábor is várja egy héten át. A tábor résztvevőinek Major Judit keramikus művésznő és Grátz Antal néprajzkutató vezetésével egy műalkotást kell elkészíteniük, megismerve a magyar kultúra értékeit, gyökereit, alapanyagait.

Palkonya - Európa Kulturális Faluja 2007 - Programok

Időpontok

Palkonyán vendégeskedő európai falvak, programok

Helyi, környékbeli kulturális programok

Máj. 25- 28.

Polgármester találkozó

"XIII. Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék Fesztivál"

Jún. 15-18.

Wijk aan Zee - Paxos
Holland és görög hétvége

Sétatér Fesztivál- Pécs

Jún. 29- 2.

Ströbeck - Kilingi Nomme
Német és észt hétvége

Nemzetközi Kortárs Improvizáció Jazz Fesztivál - Pécs

Júl. 16-21.

Nemzetközi Ifjúsági Tábor Palkonya

Nemzetközi Alkotó Tábor

Aug. 3-6.

Kirchheim -Aldeburgh
Osztrák és angol hétvége

"Tenkesalja" Kistérségi Fesztivál

Aug. 24-27.

Tommerup - Pergine ValdarnoDán és olasz hétvége

Szőlőhegyi Szent Bertalan Kápolna felszentelése Palkonyán

Szept.28-Okt.1.

Porrua - Mellionec
Spanyol és francia hétvége

Szüret a palkonyai szőlőkben

Okt. 5-8.

Bystre
Cseh hétvége

"Bacchus napok" - Villány



A hat hónapi tartó rendezvénysorozat természetesen a falu lehetőségeihez mérten hatalmas összegeket emészt fel, s ehhez a falu lakóinak önzetlen szerepvállalása mellett támogatókra is szükség van.

A rendezvények összköltsége 22millió forint felett van, melyből 3millió forintot a Nemzeti Kulturális Alap finanszíroz, további 3millió forintot pályázaton nyert a falu, a költségek 10 százalékát az önkormányzat finanszírozza. További információk elérhetők Palkonya honlapjáról, a részletes programoknak pedig a rendezvény weboldalán nézhetnek utána az érdeklődők.