Vágólapra másolva!
Pénteken nyitja meg kapuit a nagyközönség számára a 30. Utazás kiállítás a Budapesti Vásárközpontban. A csütörtöki szakmai nap megnyitóján Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) államtitkára elmondta, hogy Magyarország számára a turizmus az egyik kitörési pont lehet, megfelelő minőségű szolgáltatásokkal, versenyképességgel és bizalommal az ország húzó ágazatává válhat.
Vágólapra másolva!

Az "ahol nyílik a nyár" szlogennel hirdetett kiállításon 54 ország 920 kiállító vesz részt, s a korábbi években megszokott országok és régiók mellett olyan újdonságokkal is találkozhatnak, mint Hollandia, Skócia, az egzotikus országok közül pedig Jamaica, Katar, a Myanmari Államszövetség (régi nevén: Burma), Tahiti, vagy éppen az afrikai Angola. A kiállítás a nagyközönség számára március 30-án nyit a vásár és vasárnap estig várja a látogatókat.

A megnyitó előtt Ujhelyi István államtitkár átadta a 2006-os Magyar Turizmus Minőségi Díjakat. A kitüntetést 23 szálloda és 5 étterem kapta meg. A szállodák több mint 60 százaléka a fővárosban működik, és mindössze 9 vidéki hotel kapott díjat. Az Accor-Pannonia lánc 14 szállodája, a Danubiusnak 3 hotelje érdemelte ki a Magyar Turizmus Minőség Díjat.

Az Utazás kiállítás idei díszvendége Csehország lesz, s ez alkalomból Mirek Topolánek miniszterelnök is megjelent a megnyitó ünnepségen. A cseh standon Prága nevezetességeit, kulturális örökségét fotókiállításon mutatják be az érdeklődőknek. A Svejk étteremben ízletes falatokat, jellegzetes cseh ételeket szolgálnak fel az érdeklődőknek. A "B" pavilon színpadán a Svejk Band húzza a talpalávalót.

Az Utazás kiállításon természetesen a hazai kínálat színe-java is megjelenik. A magyar utazási irodák és wellness-központok közül sok a kiállítás időszakára időzíti akcióit, jelentős kedvezménnyel kínálják a sokféle gyógyüdülést, kulturális programot, borutakat. A kiállítók számos standon bor- és pálinkakóstolókkal, tájjellegű falatokkal várják a vendégeket.

Az Utazás kiállításon az utazási irodák és az országok, városok bemutatkozó standjai mellett online utazási portálok is bemutatkoznak a nagyközönségnek, de akár lakóautókat is vásárolhat, illetve bérelhet a látogató, megvásárolhatja a következő utazásához szükséges útikönyveket és térképeket és az utazáshoz szükséges felszerelési tárgyakat is beszerezheti.

A vidékről érkező vásárlátogatók 50 százalékos utazási kedvezményt vehetnek igénybe a Volánbusz járatain, a MÁV azonban az idén nem indít különvonatokat a Nyugati pályaudvar és a Hungexpo Budapesti vásárközpont között.