Utazás iWiW-módra

Vágólapra másolva!
Idehaza is egyre népszerűbbek a különböző közösségi weboldalak, de kifejezetten az utazáshoz köthető nagy online közösségek még nem alakultak ki. A külföldi site-ok között viszont bőséges a választék, legyen az online útibeszámoló, utazási blog, véleménymegmondó, kritizáló oldal, vagy akár a világ legnagyobb utazási közössége.
Vágólapra másolva!

Magyarországon talán a legismertebb utazással kapcsolatos külföldi közösségi weboldal a tripadvisor.com, amelynek alapötlete, hogy az utazók megírhatják pozitív és negatív véleményüket egy adott országról, városról, szállodáról, vagy akár múzeumokról és más turistalátványosságokról, de például komplett utazási csomagokat, repülőjáratokat, sőt még térképeket is értékelhetnek. A hozzászólásokban felhasználók osztályozhatják is a minősíteni kívánt szállodát vagy egyéb szolgáltatást, és fényképeket is szúrhatnak a bejegyzésük mellé, alátámasztandó a megjelenített véleményt.

A tripadvisor előnye, hogy a heti közel 10 millió látogató olyan hatalmas adatbázist hozott létre az oldal működése óta, hogy szinte lehetetlen olyan szállodára vagy egyéb turisztikai szolgáltatásra rákeresnünk, amelyre ne találnánk legalább egy bejegyzést. Így aztán a bejegyzéseket átlagolva pontosan tervezhetővé válik egy-egy utazás, s nagy valószínűséggel a kiválasztott szállodában nem ér majd minket meglepetés.

A site kiválóan használható akkor is, ha még az utazás tervezésének kezdeti szakaszában vagyunk és csak nagyjából tudjuk, hogy mit és hol szeretnénk megnézni. A választáshoz nem csak az adott országot már megjárt utazók véleménye van segítségünkre, de útikalauzokat is találhatunk az oldalon, sőt a választást megkönnyítendő különböző szempontok alapján összeállított listák is szerepelnek az oldalon (például legjobb római szállodák), amelyekkel szűkíthetjük a keresési szempontokat.

A tripadvisor legújabb szolgáltatása, hogy olyan látnivalókat gyűjt össze egy-egy városról, amelyek kívül esnek a hagyományos turistacsoportok által végigjárt útvonalakon, s inkább a kevésbé ismert titkos tippeket tartalmazzák.

S miután sikerült eldöntenünk, hogy utazásunkhoz melyik légijáratot vesszük igénybe, melyik hotelben fogunk megszállni és mit is szeretnénk megnézni a helyszínen, a szállást, a repülőjegyet, a bérautót, sőt akár a teljes programot is lefoglalhatjuk a tripadvisor megfelelő oldalain.

Online úti beszámoló

Ma már az utazási információk begyűjtéséhez nélkülözhetetlen források a blogok. Külön műfaj az úgynevezett travel blog, amikor a blogíró egy-egy utazásának élményeit teszi közzé fényképekkel, videókkal, térképpel. Vannak olyan közösségi weboldalak, amelyek felületet biztosítanak az ilyen jellegű ambícióknak, s regisztrálva rajtuk akár az utazás ideje alatt folyamatosan tölthetjük fel az élményeket.

Az egyik legérdekesebb ilyen típusú weboldal a MyTripJournal.com, ahol egészen egyszerűen saját utazási élményeinket oszthatjuk meg másokkal, mégpedig úgy, hogy saját weboldalt építünk fel a site-on található útmutató segítségével. A szolgáltatásért fizetni kell egy minimális összeget, de ha kezdők vagyunk, 45 napig ingyenesen próbálkozhatunk.

Saját weboldalunkon aztán akár már az utazás ideje alatt is folyamatosan beszámolhatunk élményeinkről, feltölthetjük fényképeinket, videóinkat, amelyeket címkézhetünk is. A weboldalon rendelkezésünkre áll térkép is, ahol feltüntethetjük az utazás útvonalát, megjelölve minden egyes fontosabb állomást. Az egyes állomásokra kattintva azután az ahhoz a naphoz tartozó bejegyzés, kép és videó jelenik meg.

Az oldal üzemeltetői folyamatosan gyűjtik az általuk legjobbnak ítélt személyes weboldalakat és útvonalakat, amelyek külön is kereshetőek. Tervezett utazásaink előtt érdemes végigböngészni a meglátogatni kívánt országhoz tartozó bejegyzéseket, képeket, mert hasznos információkra tehetünk így szert.

Közösség 8 millió taggal

Magyarországon szinte egyáltalán nem ismert, mégis a világ legnagyobb utazással kapcsolatos közösségi weboldala a WAYN.com, amelynek neve az angol "Where are you now? (Hol vagy most?)" kérdés rövidítése. A mintegy 8 millió regisztrált felhasználóval rendelkező közösség tagjai az utazásaik során megismert emberekkel tarthatják a kapcsolatot és új ismeretségekre is szert tehetnek aszerint, hogy a legközelebbi alkalommal merre szeretnének utazni. Az utazás alatt pedig bárkit informálhatnak arról, hogy éppen merre járnak, milyen kalandokat élnek át.

A bejelentkezett felhasználók a hazai közösségi oldalaknál is jól ismert profilt készítenek magukról, ahol feltűntethetik korábbi, jelenlegi és a jövőben tervezett utazásaikat és felvehetik a kapcsolatot a tervezett útvonal mentén élő wayn-tagokkal.

A WAYN.com fentiek melletti legfontosabb szolgáltatásai, hogy a felhasználók feltölthetik az utazások során készített fotóikat, azonnali üzenőprogramon társaloghatnak ismerőseikkel, sms-t küldhetnek a site-on keresztül, igénybe vehetik a különböző útikalauzokat is és a felhasználók véleménye alapján választhatják ki úticéljukat. A WAYN sikerét jól mutatja, hogy a napokban stratégiai megállapodást kötött a Kayak.com keresőoldallal, ahol több ezer utazási ajánlat közül válogathatunk.

Helyiekkel külföldön

Az egyik legötletesebb utazási közösségi oldal a négy német fiatal által működtetett insideragency.com. Ezen az oldalon a felhasználók a következő utazás során kiszemelt városnézéshez kereshetnek maguknak helyi idegenvezetőt. Természetesen nem profi idegenvezetőkről van szó, hanem olyan hasonló érdeklődésű felhasználókról, akik vállalják, hogy a kiválasztott témakörökben néhány óra erejéig kalauzolnak külföldi vendégeket szülővárosukban.

A személyes kapcsolatok kialakítása révén a site működtetői szerint sokkal jobban megismerhető egy város igazi élete, mintha egy turistabuszban ülnénk és hallgatnánk az idegenvezető néha már-már unalmas mondókáját.

Ahhoz, hogy a megfelelő társat megtaláljuk, nem kell mást tennünk, mint kiválasztani a minket igazán érdeklő témákat (például múzeumok, építészeti emlékek, vagy akár szórakozóhelyek) és az adott városban, vagy régióban bejelentkezett felhasználók között hasonló érdeklődésű emberekkel felvenni a kapcsolatot.

A szolgáltatás természetesen visszafelé is működik, az insideragency-n keresztül a Magyarországra látogató külföldiekkel is felvehetjük a kapcsolatot, új ismeretségekre, barátokra téve szert így.