Vágólapra másolva!
A kezdeti felháborodás után a kazah politikusok és turisztikai szakemberek hálát rebegnek Sacha Baron Cohennek a világsikerű Borat-film címszereplőjének. A filmnek köszönhetően ugyanis turisták ezrei látogatnak a közép-ázsiai országba, vagy tervezgetik az utazást - írja a The Sun online kiadása.
Vágólapra másolva!

A világ kilencedik legnagyobb országának számító Kazahsztán gyakorlatilag turistamentes övezet volt a film sikerét megelőzően, főként a volt szovjet tagköztársaságokból érkeztek ide látogatók, elsősorban üzletemberek.

A film bemutatását követően a kazah politikusok első reakciója a felháborodás volt, mondván, hogy a film gúnyt űz a kazahokból és lerombolja az ország hírnevét. Kazahsztán londoni nagykövete azt nyilatkozta a sajtónak, hogy azok a kazahok, akik látták a filmet mélységesen sértettnek érzik magukat.

Az események azóta gyökeres fordulatot vettek. A film tavalyi bemutatása után egy frissen elkészített közvélemény-kutatás szerint több ezer utazó Kazahsztánt jelölte meg a leginkább meglátogatni kívánt országként 2007-ben. A növekvő érdeklődés hatására a kazah nemzeti légitársaság, az Astana elindította heti harmadik közvetlen járatát Nagy-Britanniából, a nagy nemzetközi hotelláncok pedig sorra nyitják új szállodáikat az ország fővárosában, Almatiban és Astanában.

A nagy utazási portálok adatai szerint a kazah szállodák iránt nem kevesebb, mint 300 százalékkal nőtt a kereslet az elmúlt egy évben, a brit Travelex valutaváltó hálózat pedig félmillió font értékben vásárolt a kazah valutából - a tengéből - hogy az országba utazó brit turisták igényeit kielégítse.

A filmben ábrázolt Kazahsztán egyre kevésbé fedi a valóságot: Almati például egy rohamosan fejlődő, hatalmas felhőkarcolókkal teli modern világváros, s a második legnagyobb település, Astana is kezd felnőni hozzá. Ennek eredményeként a Radisson hotellánc itt nyitotta meg legújabb ötcsillagos luxusszállodáját.

A rohamosan fejlődő városokon túl az ország egyéb kikapcsolódási lehetőséget is kínál a nyugati turisták számára. A természeti látnivalók lenyűgözően sokszínűek, itt minden megtalálható a végtelen sztyeppéktől, az érintetlen tóvidékeken át a lélegzetelállító hegységekig, ahol a kalandturizmus kedvelői élhetik ki szenvedélyüket.